in

Uragan Ida podigao cijene nafte

Slatka-Tajna.Eu

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje i prerade u SAD-u nakon pustošenja uragana Ida.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 40 centi, na 73,43 dolara, a na američkom za 14 centi, na 70,13 dolara.

Trgovci su se fokusirali na spori oporavak proizvodnje i prerade u regiji Meksičkog zaljeva nakon pustošenja uragana Ida. Proizvodnja je smanjena za oko 1,7 miliona barela dnevno, a povratak radnika na platforme usporavaju oštećenja na heliodromima i u spremnicima goriva.

Rastu cijena doprinijeli su i vodeći proizvođači koji su još u srijedu potvrdili da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za 400 hiljada barela dnevno, unatoč zahtjevu SAD-a da se na tržište izbaci znatno više nafte.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Tržište nafte bit će i u ostatku godine u značajnom deficitu, pa se čini da će cijene nafte nastaviti rasti, kada uzmemo u obzir da OPEC+ signalizira disciplinirano ublažavanje rezova u proizvodnji i kontinuirani pad zaliha u SAD -u”, procjenjuju analitičari.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ISPLIVAO SNIMAK SA VJENČANJA SINA ŠAKA POLUMENTA: Prvi ples mladenaca RAZNJEŽIO sve! (VIDEO)

NADA TOPČAGIĆ O RODITELJIMA, BOSNI I VUKOVARU: Kako se to vjera mijenja