in

Talibani učvršćuju vlast, tvrde da je cijeli Afganistan u njihovim rukama

Slatka-Tajna.Eu

Arhivska fotografija, Mullah Abdul Ghani Baradar, pregovarač Talibana s drugim članovima delegacije u Moskvi, ožujak 2021.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Reuters

Suosnivač talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar vodit će novu vladu u Afganistanu, otkrivaju talibanski izvori. 

Reakcije međunarodne zajednice podijeljene su. Dio država odbacio je mogućnost priznanja talibanske vlasti. Talibani tvrde da je sada cijeli Afganistan u njihovim rukama iako su se u dolini Panjšir, samo 70-ak kilometara sjeverno od Kabula, jučer vodile borbe. To je bila posljednja enklava koja se opirala islamskom emiratu. Tamošnji gerilci tvrde pak da i dalje pružaju otpor.

Američki Kongres vjerojatno će financirati UN i druge organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć Afganistanu, ali neće izravno financirati novu vladu predvođenu talibanima. Sjedinjene Države bile su veliki donator Afganistana od invazije i rušenja Talibana 2001. godine, izdvajajući otprilike 130 milijardi dolara za sigurnost, upravljanje i razvoj te humanitarne potrebe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Google je privremeno zaključao neodređen broj računa e-pošte afganistanske vlade, javio je Reuters pozivajući se na neimenovani izvor upućen u slučaj, dok talibani tragaju za podacima bivše vlasti i njihovih partnera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Marija Šerifović se oglasila povodom slučaja Karleušinog odlaska iz Zvezda Granda!

DRAGANA MIRKOVIĆ VAŽI ZA NAJBOGATIJU PJEVAČICU NA ESTRADI! Evo koliko je “teška”!