in

protivnici ustoličenja novog mitropolita postavili barikade

Slatka-Tajna.Eu

Prosvjed u Crnoj Gori

Foto: Stevo Vasiljevic / REUTERS

Skupina prosvjednika ogrnuta crnogorskim zastavama koja se protivi ustoličenju novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u povijesnoj prijestolnici Crne Gore probila je u subotu policijsku blokadu na ulazu u Cetinje postavljajući ondje svoje barikade, ali i živi štit.

Na Cetinju bi se u nedjelju ujutro trebalo održati ustoličenje novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija čemu bi trebao nazočiti i patrijarh Srpski Porfirije.

Očita je namjera prosvjednika, koji se protive da se ustoličenje održi baš u povijesnoj prijestolnici Crne Gore, da crkvenim velikodostojnicima ne dopuste ulazak u Cetinje i na taj način spriječe da se čin ustoličenja održi u tom gradu, već, kako su i ranije poručivali SPC-u, u nekom drugom gradu u Crnoj Gori.

Prilaze Cetinju iz pravca Podgorice i Budve blokirali su velikim kamenjem, automobilskim gumama, a dio prosvjednika sjeo je na cestu.

Prilikom probijanja blokade dogodio se kratki sukob između policije i prosvjednika.

Ranije u subotu u središtu Cetinja prosvjednici su uklonili žičanu ogradu koju je postavila policija kako bi ih udaljila od Cetinjskog manastira u kojem bi se trebao održati čin ustoličenja.

Iz SPC-a je televiziji Crne Gore priopćeno da nemaju namjeru ustoličenje izmjestiti s Cetinja.

U Podgoricu je popodne stigao patrijarh srpski Porfirije, a svečani doček za njega se priređuje navečer u Hramu Hristovog vaskrsenja u glavnom gradu Crne Gore, gdje se očekuje prisustvo nekoliko tisuća vjernika SPC-a. 

Crnogorski dužnosnici pozvali su na smirivanje napetosti. Ministar unutarnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da “ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika”. 

– Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ, rekao je.

– U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ničeg izvanrednog i ničega neuobičajenog osim ako, naravno, tu ćemo se složiti, ima veće polarizacije i naelektrizirane retorike. Hoće li neodgovorni pojedinac, grupa, hoće li se nešto pojaviti u međuvremenu? Moguće je. Nitko taj scenarij ne isključuje, rekao je Dritan Abazović, zamjenik crnogorskog premijera. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Đukanović osudio velikosrpsku politiku i stigao na Cetinje

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović optužio je Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionitičke politike u regiji te pozvao na mir, očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada u zemlji.

Istodobno je, međutim, poručio premijeru Zdravku Krivokapiću, lideru prosrpske vladajuće koalicije, “da nakon kontinuirane medijsko političke torture i ponižavanja iz Beograda naše države osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njezinu obranu”.

Krivokapić, pak, smatra da je Đukanović glavni inicijator prosvjeda.

Đukanović je u subotu navečer stigao na Cetinje, održavši obećanje da će se i osobno pridružiti prosvjedima protiv ustoličenja novog mitropolita SPC-a Joanikija u drevnoj crnogorskoj prijestolnici Cetinju.

Predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića ranije je pozvalo SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice.

Prosvjedima prisustvuju zastupnici DPS-a te bivši ministri iz te stranke koji su bili na čelu sigurnosnih sektora. 

Napetosti podignute do usijanja

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.

Uz to, protivnici SPC-a smatraju da manastir pripada Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, koja je u zemlji manjinska i u pravoslavnom svijetu nepriznata.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti Amfilohija koji je krajem prošle godine umro od posljedica infekcije koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Debeli Sin i Mini Tata

ISPLIVAO SNIMAK SA VJENČANJA SINA ŠAKA POLUMENTA: Prvi ples mladenaca RAZNJEŽIO sve! (VIDEO)