in

Oformljena radna grupa za provođenje odluke UN-a o žrtvi seksualnog nasilja / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine oformilo je radnu grupu za pravljenje plana implementacije odluke UN-ovog Odbora protiv torture (UN CAT) donesene još sredinom 2019. godine protiv BiH zbog neispunjavanja obveza prema žrtvi ratnog seksualnog nasilja.

Predstavnici osam institucija

Kako su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili iz ministarstva, radnu grupu čine predstavnici osam institucija. Oni imaju zadatak da odrede niz mjera i aktivnosti kako bi se provela odluka UN-ovog Odbora protiv torture o naknadi štete žrtvi ratnog silovanja.

Radna grupa sada treba da sačini plan mjera za provođenje ove odluke uz navođenje obveza različitih institucija te taj plan dostavi Vijeću ministara na razmatranje, potvrđeno je za BIRN BiH.

U grupu su imenovani predstavnici državnih ministarstava za ljudska prava i izbjeglice; financija i trezora; pravde, Suda BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), te entitetskih ministarstava pravde i Pravosudne komisije Vlade Brčko distrikta BiH.

Rok za pripremanje plana je 90 dana, kaže Dževad Mahmutović, zamjenik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Realizacija Plana mjera (…) prevashodno će da zavisi od samih tijela i institucija koji budu označeni kao nositelja određenih aktivnosti”, kaže Mahmutović.

Odbor protiv torture donio je 2019. godine odluku u kojoj je objašnjeno kako je žrtva silovanja znala identitet počinitelja – Slavka Savića, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Nakon podignute optužnice, u kaznenom postupku dosuđena joj je naknada štete. Problem je nastao kada je utvrđeno da Savić nema imovine iz koje bi se mogao prinudno naplatiti taj iznos. Nakon toga slučaj je iznesen pred međunarodni mehanizam za zaštitu ljudskih prava – UN-ov Odbor protiv torture.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuBiH krši svoje međunarodne obveze

Odbor je utvrdio da BiH krši svoje međunarodne obveze time što ne osigurava isplatu naknade štete žrtvi u situaciji u kojoj počinitelj to ne može da plati, a istovremeno primjenjuje zastare rokova na tužbene zahtjeve žrtava.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je ranije, u srpnju 2020. godine, u suradnji s organizacijom TRIAL International, organiziralo okrugli sto.

“Sudionici okruglog stola, u odnosu na ustanovljene obveze nadležnih vlasti u BiH, predložili su niz mjera koje se odnose na naplatu dosuđene štete, besplatnu medicinsku i psihološku pomoć, javna službena isprika i efektivan sustav reparacije na razini BiH”, kaže Mahmutović, dodajući da je u skladu sa zaključcima, Ministarstvo proslijedilo informacije Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Mahmutović kaže da je informacija prvi put dostavljena u studenom 2020., ali da je skinuta s dnevnog reda u prosincu iste godine, te je, nakon prikupljenih dodatnih mišljenja, informacija drugi put predana na Vijeće ministara BiH u ožujku 2021. godine.

Po njegovim riječima, nakon što je informacija razmotrena, na sjednici Vijeća ministara nije se dobila potrebna većina u obavljenom prvom krugu glasanja održanom na sjednici, tako što je za istu bilo četiri glasa “za” i pet glasova “protiv”.

Nakon obavljenih konsultacija, u drugom krugu glasanja na sjednici u travnju 2021. godine doneseno je nekoliko zaključaka kojima se, između ostalog, usvaja dostavljena informacija, te se pozivaju nadležne institucije, uključujući nadležna entitetska tijela, da u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH definiraju sveobuhvatan niz mjera i aktivnosti u vezi s provedbom odluke koju je usvojio UN-ov Odbor protiv torture.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DRAGANA MIRKOVIĆ VAŽI ZA NAJBOGATIJU PJEVAČICU NA ESTRADI! Evo koliko je “teška”!

Marinko Rokvić se kaje što nije priznao vanbračnog sina!