in

NAPRAVIO JE OD DRVETA: Mirzet čeka Karleušu u Nizozemskoj

Slatka-Tajna.Eu

Mirzet Ždero, umjetnik koji je u drvetu istesao lik Jelene Karleuše otišao na pivremeni rad u Holandiju

-Riješio sam da, što narod kaže, „trbuhom za kruhom“ krenem van granica Bosne i Hercegovine u potrazi za boljom egzistencijom – kaže Mirzet Ždero iz Vogošće koji je u žižu javnosti dospio svojim djelima koje je motornom pilom, sjekirom i drugim, priručnim alatom, tesao iz drveta.

Jedno od poznatijih njegovih djela jeste i statua folk dive Jelene Karleuše koja još uvijek čeka priliku da se nađe u njenim rukama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










-Trenutno sam u holandskom gradu Roterdamu. No, ma gdje bio moja zemlja Bosna i Hercegovina neće otići iz mog srca. Ovdje ću raditi poslove tehničara za elektro energetiku. Čim dođem do prvih sredstava opskrbit ću se adekvatnim alatom sa kojim ću, u slobodno vrijeme, stvarati nova djela. Uz pomoć nekih prijatelja možda u Holandiji organizujem izložbu svojih radova. Uz različite vrste mojih pjetlova, orlova, riba, glava životinja, stolica i brojnih drugih upotrebnih predmeta, statua Jelene Karleuše će, zasigurno, na njoj zauzimati centralno mjesto. Još kad bi ona došla na njeno otvaranje mojoj radosti nebi bilo kraja. U poslednje vrijeme sve vše razmišljam o tome da ostavim sve druge poslove i posvetim se samo umjetničkom radu – kaže Mirzet Ždero.

Piše: Eset MURAČEVIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Biserko o ustoličenju mitropolita Joanikija: Zapad ne razume ovu priču

NAPRAVIO JE OD DRVETA: Mirzet čeka Karleušu u Nizozemskoj