in

ESAD PLAVI: Od svoje prve ploče kupio sam stan u Beogradu

Slatka-Tajna.Eu

Prije dva mjeseca Senad Smićko, bh. biznismen iz Amerike, a rodjeni Krajišnik, u Prijedoru je organizirao druženje muzičara i pjevača. Prema Smićkovim riječima, muzičari su ugroženi od pjevača jer nisu dovoljno plaćeni za ono što rade za te iste pjevače.

Milion i sto hiljada

No, protiv te Smićkove konstatacije bio je popularni bh. pjevač Esad Plavi koji je rekao:

-Ja sam već dugi niz godina na estradi, imao sam dosta muzičara iza sebe, imao sam i svoj bend prije dvadesetak godina. Ali, godinama se to sve počelo smanjivati, da bi 90 posto pjevača danas došli da imaju samo klavijaturistu iza ili pored sebe na bini. Ja imam jednog momka koji radi sa mnom, slažemo se i u suštini i on i ja možemo, hajde da tako kažem, živimo od toga. I dok je bila pandemija radili smo nešto pomalo. A, što se tiče toga da li su muzičari ispoštovani, to sve opet zavisi koji muzičari i koji pjevači. Ako je muzičar ulagao u sebe, u svoje školavnje, onda treba da bude ispoštovan i kao pjevač koji ulaže u sebe. Svako od nas uzima onoliko hljeba koliko je uložio u taj hljeb. Ako sam u u svoju karijeru tokom svih ovih godina uložio, recimo milion maraka, a muzičar sto hiljada maraka, to se već ne može porediti. Pjevači moraju da plate sve od nove pjesme, studija, snimanja videa, dakle nema ko se ne ogrebe od nas pjevače, pa ja bih sada trebao da svoju zaradu dijelim na jednake dijelove sa muzičarima. To nikako. Prije je sve drugačije bilo. Iza jednog pjevača stajala je diskografska kuća, a moja je bila „Diskos“. Oni su sve te troškove plaćali, a ja sam dobijao novac od prodatih ploča.

Šta ste uradili sa novcem od svog prvog prodatog albuma?

-Ja sam tada i to vrijeme od tog novca kupio poveći stan u Beogradu. A, danas treba baš da budeš vrh vrhova pa da od zarađenog novca kupiš nekretninu. Ali, ponavljam, opet sve se to moglo u tadašnjem uređenom društvu, a danas kada vlada divljaluk, pjevač mora sve da poplaća, finansira. Ponavljam pravog muzičara treba ispoštovati, ali one usputne…

Da li onda danas uopšte vrijedi snimati nove pjesme?

-Svaki pjevač treba da ulaže u sebe, bez obzira na trenutno stanje. Ako „ubodeš“ hit i putem društvenih mreža može se novac zaraditi. Kćerka i sin mi vode Youtube kanal, ali nije to ništa profesionalno, ima nekih koji moje pjesme kradu i stavljaju na razne kanale, ali uskoro ću i to da promjenim i da uzmem profesionalca. Ipak sam ja pjevač sa hitovima iza sebe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jasmin je imao više djevojaka

Jasmin Muharemović je vaš rođeni brat, i on je imao velike hitove. Da li je među vama bilo konkurencije?

-Ne, nije bilo konkurencije. Zavidili jedan drugom nismo niti smo jedan drugom otimali poslove. Jedan drugom smo krčili estradni put, jedan drugog smo preporučavali gazdama kafana, restorana.

Jedan drugom niste otimali poslove, a da li ste jedan drugom otimali djevojke ili ste ih onako bratski dijelili?

-Uhhh, ne znam da li mogu o tome uopšte da pričam. Jasmin je od mene bio dosta popularniji i slobodno mogu da kažem, da ni jedan pjevač na estradi nije svojevremeno imao djevojaka kao Jasmin. Sjećam se njegovih početaka, kada sam ja tek došao u Požarevac i htio da mi ploču uradi Novica Urošević, a on meni kaže: „Ma, šta da ti ja radim ploču, ma neću. Ti si žut i nećeš proći na tržištu, odnosno na estradi“. Jasmin kada je objavio ploču „Kupit ću ti zlatni lančić“ imao je stan u centru Požarevca i svaki dan ga je čekalo najmanje 50 djevojaka. Onda je došla policija i rekla mu da mora da se iseli, jer cure ne idu u školu zbog njega. Uzimao je najbolje od njih, a osrednje djevojke, osrednjeg fizičkog izgleda slao je meni. Imao je prednost po pitanju djevojaka.

Piše: B.ŠIŠIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Edin Vučelj otputovao na Balkansko prvenstvo u Skoplje / Bljesak.info

Debeli Sin i Mini Tata