in

Targer SCM konferencija – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

Jedna od ključnih pefromansi za uspjeh organizacije odnosi se na upravljanje lancem snadbjevanja (Supply Chain Management – SCM). Upravo o ovoj temi, govorit će se na predstojećoj konferenciji koju organizuje kompanija Targer E&C, sa ciljem edukacije, razmjene iskustava i predstavljanja novih trendova u oblasti SCM-a.

Ionako oštećeni lanci snabdijevanja u BiH i regiji  dodatno su narušeni usljed pandemijske krize. “Šta je, čemu služi i koliko je važno efikasno upravljanje lancem snabdijevanja, te kakvo je stanje SCM-a u BiH i regiji?” govori Antonio Zrilić, osnivač kompanije Logiko d.o.o. koja je specijalizovana za savjetovanje u SCM-u, jedan od izlagača na predstojećoj Targer SCM konferenciji.

Na temu važnosti SCM-a Zrilić kaže: “Upravljanje lancem opskrbe, kao što mu i ime kaže, služi za upravljanje opskrbom i snabdjeva razne entitete u globalnoj ekonomiji. SCM je bez obzira na naziv “lanac”, u stvari “mreža” koja se sastoji od različitih elemenata (sudionika) kao što su pogoni, skladišta, prijevozna sredstva, oprema, itd., kao i od raznih partnera kao što su na primjer dobavljači, distributeri, špediteri, prijevoznici, 3PL partneri, kupci i sl.”

Naš sagovornik posebno naglašava važnost efikasnog procesa SCM-a tokom kriza, a svjedoci smo da je upravo kriza izazvana pandemijom COVID-19 uzrokovala poremećaj u globalnom lancu snabdijevanja. Proizvođači, a i kupci su se našli u trenucima velike potražnje jedne vrste robe, i njene nestašice na tržištu, dok su pak drugi segmenti industrije svoju robu gomilali u prekomjerne zalihe, čekajući “bolja vremena”.

“Iz prethodnih recesija znamo da su prekomjerne zalihe bile zadnji čavao u lijesu nekih kompanija koje su se našle sa zalihama preko glave, a kupaca ni za lijek. Kao i kod prekomjerne težine tako i kod prekomjernih zaliha, one nastaju zbog prekomjernog unosa i premalog trošenja. Nove disrupcije sa nestašicom materijala i inflacijom cijena nas mogu zavarati da treba nekontrolirano gomilati zalihe. Trebamo se oduprijeti ovom impulsu i vratiti se lean principima koji kažu da treba izbacivati viškove i razvijati odnose sa partnerima.” – preporučuje Zrilić kao jedan od odgovora na trenutne izazove u upravljanjima lancima snabdijevanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuUkoliko ste u potrazi za novim rješenjima ili primjerima dobre prakse, prijavite se na Targer SCM konferenciju koja se održava 10.9.2021. u hotelu Jadran u Neumu   i saznajte odgovore na ključna pitanja i izazove SCM procesa.  Prijave za učešće na konferenciji su u toku. Više informacija na linku.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vanjski dug BiH premašio 4,75 milijardi eura

UTEGLA SE U FARMERICE: Neda Ukraden je dama sa stilom