in

Talibani učvršćuju vlast, u TV emisiji prvi se put pojavila voditeljica

Slatka-Tajna.Eu

Pripadnici talibana u Kabulu

Foto: REUTERS / Stringer

Nakon povlačenja američke vojske talibani učvršćuju vlast u Afganistanu i pripremaju se za formiranje nove vlade. Istodobno, pokrenuli su invaziju na dolinu Pandžšir, gdje se pojavio pokret otpora. O stanju u toj zemlji razgovarali su i ministri obrane zemalja članica EU-a na neformalnom sastanku u Sloveniji. Visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da razvoj događaja u Afganistanu pokazuje da Europska unija mora imati zajedničke obrambene snage.

Da su se u proteklih 20 godina promijenili i Afganistan i talibani, pokazuje prosvjed žena u multietničkom Heratu. Prosvjednice zahtijevaju od talibana da i žene uključe u novu vladu. Prvi put od njihovog dolaska na vlast, u jutarnjoj TV emisiji pojavila se voditeljica.

– U tijeku su pripreme za formiranje nove vlade, a ona će biti islamska. Pokušavamo uspostaviti red i sigurnost. Ustrojili smo posebne snage koje osiguravaju aerodrom na kojem su Amerikanci dosta toga uništili, poručio je talibanski glasnogovornik Zabbidulah Mujahid

Već drugi avion iz Katara sletio je na kabulski aerodrom. Bogata zaljevska monarhija angažirala se na tome da kabulski aerodrom ponovno funkcionira. Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdularahman Al Thani izrazio je nadu da će se talibani držati obećanja o slobodi kretanja afganistanskog naroda.

Oko Kabula patroliraju do zuba naoružani talibanski borci. U Kandaharu su održali vojnu paradu. Suvremeno oružje kojim su zapadne sile naoružavale afganistansku vojsku u rukama je talibana. Nikad nisu bili bolje naoružani.

Članice Europske unije evakuirale su iz Afganistna više od 17 000 ljudi, ali su i naučile lekciju. Ministri obrane razgovarali su o tome zašto u 20 godina od Afganitana nisu uspjeli stvoriti modernu državu.

– U suradnji s partnerima moramo se fokusirati na prevenciju humanitarne katastrofe u obliku nekontroliranih migracija i voditi računa da Afganistan ne postane utočište terorističkih organizacija, rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić. Što se tiče operativnog angažmana EU-a rekao je da je neupitna potpora partnerima u Sahelu, Libiji i najbližem susjedstvu, ali istovremeno treba jasno dati do znanja da se od partnera očekuje provedba potrebnih političkih i sigurnosnih reformi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Afganistan je pokazao da postoji cijena za nedostatak autonomije u strateškom pristupu. U budućnosti je jedini način da kombiniramo postrojbe, ojačamo kapacitete i osnažimo volju za djelovanjem, poručio je Visoki predstavnik Europoske unije za vanjsku politiku Josep Borrell. Kaže da će situaciju u Afganistanu iskoristiti antizapadni igrači.

Europska unija nastavit će pomagati afganistanskom narodu, posebice onima koji žele otići, a odnosi s talibanima ovisit će o njihovom djelovanju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U ZAGRLJAJU ZAVODNIKA: Tara Simov i Dino Dizdarević u provodu

Revitaa Pro