in

Školska vrata u Liplju zatvorena: “Žao mi je što ne idem u školu da učimo”

Slatka-Tajna.Eu

Učenicima područne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika, ni ove školske godine nije omogućeno izučavanje bosanskog jezika. Stoga roditelji šestero djece, bojkotiraju nastavu. I sve dok u matičnim školskim knjigama stoji – jezik bošnjačkog naroda, poručuju, djeca se neće vratiti u školske klupe.

Učenike iz Liplja zatekli smo u parku ispred škole.

Borba i na sudu

Školska vrata su zatvorena. Djeca su trebala sjediti u školskoj klupi, no, njihovi roditelji bojkotuju nastavu jer njihovoj djeci nije omogućeno izučavanje bosanskoj jezika.

Među učenicima sa kojima smo razgovarali je i jedan prvačić.

“Bi da idem u školu”, kaže.

A i ostala djeca jedva čekaju da sjednu u školske klupe.

“Žao mi je što ne idem u školu da učimo“, rekao nam je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










A žao je i roditeljima. No, odlučni su u borbi za prava svoje djece da izučavaju maternji jezik. Ako treba, kaže nam jedan od njih, za to će se lično boriti i na sudu.

“Mi ćemo ići onda u pojedinačne tužbe, nećemo tražiti ministarstvo prosvjete, nikoga kao instituciju, već ćemo lično tužiti par osoba, koje su nadležne za to, pa nek oni dokazuju na sudu ko je zakazao”, kazao nam je Husein Sačević.

Politička prepucavanja

Iako je Ustavni sud BiH, ali i Vrhovni sud RS-a ranije donio odluku u korist djece bošnjačke nacionalnosti, iz nadležnog ministarstva kažu, nikakav zvaničan dokument po kom bi mogli postupati, još nisu zaprimili. A i do sada je, poručila je resorna ministrica, sve rađeno u skladu sa entiteskim Ustavom, i pravo na jezik nikom nije bilo umanjeno.

“Ustav Republike Srpske jasno je definisao da su jezici naroda u BiH jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a određenje bosanskog jezika kao takvog se vezuje za državnu, odnosno geografsku poziciju BiH gdje nigdje ni u svijetu nije na taj način definisano. Jezik se vezuje za narod, a s obzirom da su konstitutivni narodi u BiH Srbi, Hrvati i Bošnjaci, na taj način je definisan i bošnjački jezik”, rekla je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS.

Politička prepucavanja, očito, i inati, i to preko leđa djece. I posljedice će osjetiti jedino oni, jer će izgubljeno vrijeme u školskim klupama u nekom momentu morati nadoknaditi. Da li će nadležni ipak imati sluha za ovu djecu, vidjeti će se u ponedjeljak, za kada je zakazan sastanak roditelja sa resornom ministricom. Do tada, djeca ostaju ispred škole.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Alen Hrbinić objavio novi spot – Još jedna ljubavna priča – Hayat Production

Kina stavlja zabranu na ‘feminizirane stilove’