in

Potvrđen kreditni rejting Bosne i Hercegovine

Slatka-Tajna.Eu

Međunarodna rejting agencija Moody’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine B3 sa stabilnim izgledima.

Centralna banka je prepoznata kao institucija koja efikasno implementira aranžman valutnog odbora i koja uživa visok nivo kredibiliteta te kao pozitivan faktor snage institucija i uprave.

Fiskalna snaga zemlje je ocijenjena boljom u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga. Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda, te i struktura i nivo javnog duga, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalnih ranjivosti.

Analitičari ocjenjuju kako je suvereni rejting najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi. Ovi negativni faktori su djelimično neutralisani umjerenim nivoom zaduženosti i opredijeljenosti međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje.

Također, međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine B sa stabilnim izgledima. Izgledi su trenutno stabilni jer se ocijenilo kako makroekonomski uticaj pandemije i još uvijek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj mjeri stvaraju protutežu faktorima rizika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U ocjeni ove rejting agencije je navedeno da valutni odbor koji provodi Centralna banka  predstavlja važno sidro ekonomske politike u BiH.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Manchester United objavio koji će broj na leđima nositi Ronaldo / Bljesak.info

MENADŽER HILMO PELJTO, O ESTRADI U PANDEMIJI: Samo pošteni će opstati