in

Kina osniva berzu dionica malih i srednjih preduzeća

Slatka-Tajna.Eu

Kina je najavila da će osnovati berzu na kojoj bi će se trgovati dionicama malih i srednjih poduzeća. Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da će novo tržište dionica biti u glavnom gradu Pekingu.

Iako Jinping nije naveo detalje plana, vodstvo Kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire (CSRC) poručilo je da najava “otvara uzbudljive mogućnosti”.

Kina trenutno ima berze u Šangaju, finansijskom središtu, i Šenženu, koji je stekao epitet kineske Silicijske doline.

Odluka o trećoj berzi vremenski se poklopila s pojačanim pritiskom u matičnoj zemlji na kineske kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, primjećuje BBC.

Kineske vlasti uvele su proteklih mjeseci niz mjera koje su snažno uticale na ogroman dio privatnog sektora, u rasponu od tehnoloških divova i kompanija za podučavanje do televizijskih kuća i platformi za streaming muzike. Pojačan je i nadzor nad kompanijama čije su dionice uvrštene u kotaciju američkih berzi, a kineska vlada je u petogodišnjem planu signalizirala i da ne planira ublažiti pritisak, skiciravši strožu regulativu značajnog dijela ekonomije

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Paralelno je američki regulator finansijskog sektora – Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC), objavio da će ubuduće tražiti dodatne informacije od kineskih kompanija  koje namjeravaju prodavati dionice na Wall Streetu, podsjeća BBC.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Blog Defender 2020 Local Edition

OPKLADA U 50.000 EURA: Sha siguran da će Tara u “Zadruzi 5” naći najveću ljubav