in

Kina osniva berzu dionica malih i srednjih preduzeća

Slatka-Tajna.Eu

Kina je najavila da će osnovati berzu na kojoj bi će se trgovati dionicama malih i srednjih poduzeća. Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da će novo tržište dionica biti u glavnom gradu Pekingu.

Iako Jinping nije naveo detalje plana, vodstvo Kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire (CSRC) poručilo je da najava “otvara uzbudljive mogućnosti”.

Kina trenutno ima berze u Šangaju, finansijskom središtu, i Šenženu, koji je stekao epitet kineske Silicijske doline.

Odluka o trećoj berzi vremenski se poklopila s pojačanim pritiskom u matičnoj zemlji na kineske kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, primjećuje BBC.

Kineske vlasti uvele su proteklih mjeseci niz mjera koje su snažno uticale na ogroman dio privatnog sektora, u rasponu od tehnoloških divova i kompanija za podučavanje do televizijskih kuća i platformi za streaming muzike. Pojačan je i nadzor nad kompanijama čije su dionice uvrštene u kotaciju američkih berzi, a kineska vlada je u petogodišnjem planu signalizirala i da ne planira ublažiti pritisak, skiciravši strožu regulativu značajnog dijela ekonomije

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuParalelno je američki regulator finansijskog sektora – Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC), objavio da će ubuduće tražiti dodatne informacije od kineskih kompanija  koje namjeravaju prodavati dionice na Wall Streetu, podsjeća BBC.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Blog Defender 2020 Local Edition

OPKLADA U 50.000 EURA: Sha siguran da će Tara u “Zadruzi 5” naći najveću ljubav