in

Irska ulaže 20 milijardi eura u stanogradnju

Slatka-Tajna.Eu

Irska vlada objavila je plan koji bi trebao riješiti problem nestašice stambenog prostora gradnjom društvenih stanova i porezima.

Vlada do 2030.  želi ubrzati tempo stanogradnje s prošlogodišnjih 20 hiljada na prosječne 33 hiljade stanova godišnje i najavila je 20 milijardi eura podrške u prvih pet godina provedbe tog plana.

Najavljeno je i povećanje ponude uvođenjem poreza na neiskorišteno zemljište, državnom kupovinom i preprodajom praznih nekretnina. Država paralelno planira graditi više stanova, u prosjeku 9.500 godišnje.

Vlada će uvesti i porez kojim planira “podijeliti vrijednost” zemljišta, što znači da će državi pripasti dio vrijednosti zemljišta koje će nakon prenamjene postati građevinsko. Nije precizirano koliki će on biti.

Kako bi ublažila problem skupih stanova, Vlada će direktno nuditi stanove u društvenom vlasništvu i kreirati programe cjenovno dostupnog i subvencioniranog najma.

Irska ne uspijeva podmiriti potražnju za nekretninama od velike krize koja je prije više od deset godina poharala građevinski sektor. Mnoge građevinske kompanije su bankrotirale, a radnici emigrirali ili potražili drugi posao.

Dugogodišnji nesrazmjer između slabe ponude i velike potražnje dodatno su u proteklih godinu i po dana pogoršale mjere zatvaranja radi suzbijanja pandemije korona virusa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rezultat tog zastoja u izgradnji novih domova rast je cijena nekretnina nadomak najvišeg niova otkada su se počeli pratiti podaci, a porasle su i najamnine, koje su i prije pandemije bile rekordno visoke.

Fakultetski obrazovani mladi ljudi s dobrim platama ističu da ne mogu ni razmišljati o kupovini stana, a veliki redovi pred nekretninama za najam više gotovo i nisu vijest budući da ih televizijske kuće prikazuju gotovo svakodnevno, ističe Reuters.

“Ako ne prepoznamo razmjere izazova i pravodobno na njih ne odgovorimo, mogli bi iz temelja destabilizirati našu zemlju”, izjavio je prilikom predstavljanja plana irski premijer Michael Martin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

IZAŠAO JE NOVI AMONG US!! *sve drugačije*

Halilhodžić izbacio veliku zvijezdu iz marokanske reprezentacije / Bljesak.info