in

Brojne mogućnosti za gospodarsku suradnju s Hrvatskom

Slatka-Tajna.Eu

Premijer Plenković primio indijskog šefa diplomacije

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Brojne su mogućnosti za hrvatsko-indijsku suradnju u farmaceutskom i digitalnom sektoru, izjavio je indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar u Zagrebu nakon sastanka s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Grlić Radman je izjavio da se nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju očekuje i razvoj obrambene suradnje između Indije i Hrvatske.

Ulaskom Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor očekuje se i lakše poslovanje za strane subjekte, na što Indija isto računa, kazao je Grlić Radman.

Jaishankar je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a (Gymnich) u Brdu kod Kranja, na kojemu se razgovaralo o afganistanskoj krizi.

U kontekstu afganistanske krize Hrvatska i Indija kao prioritet vide humanitarnu potporu, kontrolirane migracije, ali jednako tako i poduzimanje svih napora za suzbijanje terorizma, kazao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova poručio je da Hrvatska i Indija, najmnogoljudnija svjetska demokracija, svoje veze temelje na vrijednostima demokracije, slobode i vladavine prava.

Jaishankar je prvi indijski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Hrvatsku, a Grlić Radman poručio je da će taj posjet otvoriti “nova poglavlja naše suradnje”.

Indijskog šefa diplomacije primio je i premijer Andrej Plenković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Teme razgovora bile su odnosi Hrvatske i Indije, regionalni odnosi u okružjima obiju zemalja i aktualna globalna i sigurnosna pitanja, borba protiv COVID-19, kao i suradnja Europske unije i Indije, navodi se u tekstu priopćenja.

Indijsko gospodarstvo očekuje stabilan rast, a predstojećim ulaskom Hrvatske u europodručje, uz strateško partnerstvo EU-Indija koje je započelo 2018. godine te buduće ugovore o kojima se trenutno pregovara, stvaraju se sve bolji uvjeti za produbljivanje trgovinske razmjene i gospodarske suradnje između Hrvatske i Indije.

Farmaceutska industrija, digitalni sektor i infrastruktura istaknuti su kao tri glavna potencijalna područja suradnje.

Hrvatski premijer je i ovom prigodom službeno uputio poziv premijeru Indije Narendri Modiju da posjeti Hrvatsku, dodaje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HVALA TI LJETO, BILO SI BOGOVSKO: Nina Badrić za kraj u elegantnom izdanju

ŠOK POZADINA PRIČE IZMEĐU LUKASA I JELENE KARLEUŠE: Nećete vjerovati šta se dešava iza kulisa, JAVNOST ZANIJEMILA NAKON OVOGA!