in

UTVRĐEN JAVNI INTERES ZA IZGRADNJU BRZE CESTE LAŠVA – NEVIĆ POLJE

Slatka-Tajna.Eu

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada FBiH je donijela odluku kojom je utvrdila da je izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, u dužini od 24.385 kilometara, od javnog interesa za Federaciju BiH.

Kako je obrazloženo, izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje je jedan od prioritetnih projekata u Federaciji BiH i njegovom realizacijom bi značajno bile smanjene trenutne prometne gužve na pravcu Jajce – Vitez – Sarajevo, te skraćeno vrijeme putovanja. Bila bi poboljšana i sigurnost svih učesnika u prometu, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi.

U tOku implementacije ovog projekta neophodno je obaviti veliki broj poslova, kao što su pribavljanje sAglasnosti vlasnika nekretnina i instalacija, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a zatim pribavljanje urbanističke sAglasnosti i građevinske dozvole.

Izgradnja ove ceste podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz Poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Odlukom je utvrđeno da je JP Autoceste Federacije BiH implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u.

Sredstva za izgradnju brze ceste Lašva-Nević Polje (LOT 4 i LOT 5) osigurala je Vlada Federacije BiH iz budžeta FBiH, odlukama o usvajanju programa utroška sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuSredstva za realizaciju LOT-a 1 , LOT-a 2 i LOT-a 3 bit će osigurana kroz planove poslovanja JP Autoceste FBiH i iz drugih izvora.

Stupanjem na snagu danas donesene, prestaje da važi Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje iz 2020. godine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NIHAD ALIBEGOVIĆ nastupima zapalio regiju – Nije odbio ni skok u bazen – Hayat Production

Manifestation Miracle | Live Your Dreams | Create Your Dream Future Today