in

“Srpske fantazije o povlačenju SAD-a s Kosova”

Slatka-Tajna.Eu

Austrijski dnevnik Prese piše o „srpskim fantazijama”. Ističe kako vladajući političari u Srbiji, nakon povlačenja trupa SAD-a iz Afganistana, maštaju o povlačenju SAD-a i sa Kosova.

„Marionetski režim” među prvim priznao Kosovo

„Od dolaska NATO u Afganistan, u toj zemlji se ustostručila proizvodnja heroina”, kazao je predsjednik Skupštine Srbije, nekadašnji premijer Ivica Dačić. On ne roni suze ni zbog pada vlade u Kabulu: ‚marionetski režim’ koji je postavio Vašington bio je među prvih pet država koje su 2008. na pritisak SAD-a priznale nezavisnost Kosova”, prenosi Prese Dačićeve riječi.

U tekstu se ističe da „aktuelni vlastodršci u Beogradu nisu zaboravili kosovski rat i bombardovanje Srbije 1999. od NATO-a”, kao i da su neki od njih poput Dačića i Vučića i tada bili na visokim funkcijama.

List citira i Veljka Odalovića (SPS), koji je izjavio da su „Amerikanci napustili sva mjesta u svijetu na kojima su bili”. Odalović je također kazao da i „Priština mora da shvati da neće imati trajnu i bezuslovnu podršku SAD-a”.

Da li bi ipak moglo da uslijedi povlačenje?

No, austrijski dnevnik se ipak pita da li bi nakon Afganistana moglo da uslijedi povlačenje i sa Kosova? U tekstu se navodi i činjenica da su SAD na razmeđu milenijuma redukovale vojno prisustvo na Kosovu. „Sa nekadašnjih 50.000 vojnika KFOR-ovih trupa, nakon kraja kosovskog rata, broj je opao na trenutnih 3.578 ljudi iz 27 država”, piše Prese napominjući da SAD imaju 624 svoja vojnika i da su odmah iza Italije, čiji kontigent broji 630 ljudi.

“Iako je zatvaranje vojne baze Bondstil, nedaleko od Uroševca, prošlih godina tematizirano i od strane američkih diplomata i političara, srpski snovi o potpunom povlačenju SAD-a sa Kosova su u ovom momentu prilično nerealni”, piše Prese.

List ističe da kosovski Albanci prisustvo trupa KFOR-a vide kao garanciju svoje državnosti, koju Beograd ne priznaje, a s druge strane na trupe KFOR-a se gleda i kao na zaštitu za srpsku manjinu na Kosovu.

Austrijski dnevnik naglašava kako su analitičari u Beogradu i Prištini „neobično jedinstveni” i smatraju da je malo vjerovatno da će se SAD povući sa Kosova. „Za početak će prazne barake Bodnstila popuniti bivši saradnici Armije SAD-a u Afganistanu. Prvi od 2.5000 Avganistanaca, koji bi trebalo da privremeno borave na Kosovu su već stigli u tu zemlju”, zaključuje austrijski dnevnik.

Vučić na unutrašnjepolitičkom nivou pokušava da zadovolji i antizapadne i proevropske struje, piše Standard. “Zbog nedostatka napretka prošle godine nije otvoreno nijedno novo poglavlje. Vučić želi da za takav jedan korak dobije podršku EU, iako je nerealno da za to može dobiti većinu u EU”. Takođe mu je važno da uoči najavljenih izbora naredne godine EU na Srbiju ne gleda kao na ‚previše problematičnu’.” Florijan Biber takođe smatra da Vučić želi da zadrži otvorenim sve opcije, “jer isključivo vezivanje za Kinu nije dovoljno”.

Biber ističe da Janša, Orban i Vučić važe za predstavnike takozvane “neliberalne demokratije”, u kojoj su mediji pod kontrolom vlade, gdje se utiče na pravosuđe i stalno napadaju kritičari. “Ovi režimi ne prihvataju legitimnu kritiku od strane drugih. Oni se odmah etiketiraju kao izdajnici”, zaključuje Biber u bečkom dnevniku, prenosi DW.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Breskvica uživa sa novim dečkom, a Vojaž sam: Reper priznao zašto ne može da nađe djevojku, pa otkrio planove za budućnost

Napravite kompot od breskvi