in

Dr. Ćorović-Kuburović: Ako se ne vakcinišete odlučili ste se za virus

Slatka-Tajna.Eu

Vakcinacija i epidemiološke mjere i dalje su jedino oružje u borbi protiv Covida-19. Broj zaraženih ponovo raste, pa je potrebno da se bh, građani uozbilje jer Covid donosi brojne posljedice za naše zdravlje, upozorila je doktorica Jasmina Ćorović-Kuburović, specijalista interne medicine.

“Razumijem ljude, previše im je svega i razumijem to malo opuštanje. Bilo je vruće i teško je bilo nositi masku, ali moramo razumjeti da se sada moramo uozbiljiti. Delta soj je dominantna sada i naglo raste broj zaraženih. Sada je važno da se pacijent odmah javi ljekaru ako osjeti blage simptome karakteristične za ovaj soj – grlobolja i šmrcanje. Pacijenti manje imaju temperaturu i manje je izražen gubitak okusa i mirisa, za razliku od ranijih sojeva. Ako dobijete ove simptome javite se ljekaru i testirajte jer se dešavalo da, nakon sedam-osam dana pacijent koji ima šmrcanje i misli da je riječ o prehladi dobije ozbiljnu upalu pluća”, kazala je dr. Ćorović – Kuburović u Novom danu.

Lakša oboljenja kod vakcinisanih

Istakla je kako je broj imuniziranih u BiH mali, ali da tačne podatke ne znamo jer se veliki broj građana vakcinisao van BiH. Dok procenat ne bude visok i dalje se trebamo pridržavati mjera distance i nošenja maske, upozorila je. Kao primjer navela je Izrael koji je imao najveću stopu imuniziranih ali je odlučio ukinuti mjere distance i nošenja maske te je za 10 dana broj zaraženih skočio za deset puta.

“Mnogo je manji broj oboljelih vakcinisanih i slučajevi su lakši kod tih pacijenata. Kod njih dolazi do manjeg broja hospitalizacije i smrtnih slučajeva. Zbog toga je bitno da se vakcinišemo u što većem broju”, dodala je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kao prevencija i dalje se koriste isti suplementi. Jedina novina je što je sada kao prevencija i u liječenju Covida uveden melatonin.

“San, C vitamin je i dalje ‘numero uno’ u borbi protiv covida, cink, D vitamin – ali provjeriti ga prvo jer je veliki broj stanovništva bio na moru”, istakla je.

Posljedice Covida teške

Dr. Ćorović – Kuburović podsjetila je da Covid-19 ostavlja velike posljedice na naše zdravlje koje znaju biti dugotrajne, te je apelovala još jednom na populaciju da se čuva i radi na prevenciji.

“Postcovid oboljenja smo prepoznali odmah nakon početka Covida i prvih oboljelih. Tu su neurološka, gastroenterološka, bubrežna oboljenja, ali i dalje najozbiljnija su plućna oboljenja. Najviše nas zabrinjava to što najteže posljedice Covid ostavlja na kardiovaskularnom sistemu – ubrzani srčani rad, visoki krvni pritisak čak i kod zdrave populacije, pogoršanje stanja srčanih krvnih žila…”, kazala je.

Naglašava da su posljedice ogromne i da ih je sama osjetila uprkos svim mjerama prevencije koje je poduzimala.

“Nažalost, sada su ljudi preumorni. Mislim kada čuju riječ covid da prebace kanal, ali molim vas idite na preglede, prevencija je bitna jer su stanja vrlo ozbiljna nakon Covida, ostavljao je posljedice na svim krvnim sudovima. Vakcinišite se. Ako se ne vakcinišete odlučili ste se za virus, ako ne odete na kontrolu, onda ste se odlučili za komplikaciju”, zaključila je dr. Ćorović – Kuburović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rundek raspjevao Stari Grad / Bljesak.info

OD KORONE PREMINUO I NOVICA NEGOVANOVIĆ: Ispraćen uz harmoniku Ace Sofranijevića