in

Cijena gasa u FBiH neće rasti do kraja ove godine

Slatka-Tajna.Eu

Neće biti povećanja cijene gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja ove godine, poručeno je ovo danas sa konferencija za novinare održane u Vladi FBiH kojoj su prisustvovali federalni ministar Nermin Džindić, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v.d. direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić te direktor Sarajevogasa Edis Baković.

Direktorica Hadžialjević kazala je kako informacije da je do povećanje cijene plina na berzama došlo zbog prelaska na “turski tok”, a kako je navodila bivša uprava BH Gasa, nisu tačne. Prikazala je grafikone prema kojima se, kako je rekla, vidi da je cijena plina i njegovog transporta putem “turskog toka” došlo do ušteda, dok je cijena plina preko mađarskog toka rasla.

Izvor : Foto: N1/F.Z.

“Do promjene cijena gasa na berzama došlo je zbog promjena cijena nafte i naftnih derivata, ne zbog prelaska na turski tok. Da se ostalo na starom toku došlo bi do povećanja cijena gasa od 48 posto plus 25 posto u narednom periodu. Nije došlo do povećanja cijena gasa iz dva razloga – napravljena je ušteda od 25 posto prelaskom na ‘turski tok’ i koristila se marža. Berza je element koji definiše cijenu gasa, a ne transport ili drugi tok”, kazala je Hadžialjević.

Ipak, istakla je kako se očekuje da će u narednoj godini cijena gasa na berzama nastaviti rasti, kao što rastu i ostali derivati i da na to niko ne može uticati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“U 2021. godini se desio bum. Cijene nekih materijala su otišle strašno prema gore, npr. za čelik preko 50 posto. Šta će biti od januara, potrebno je donijeti novu odluku. Niko ne može reći šta će biti dalje”, kazala je Hadžialjević.

Definisane uloge preduzeća

Direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić kazao je kako je došlo do izmjene Uredbe kojom se jasno definiše ko nabavlja, ko vrši transport, a ko dovodi gas do potrošača. Tako je sada definisano da je Energoinvest snadbjevač, BH Gas je transporter i bavi se sigurnim transportom do krajnjih potrošača. Izrazio je nadu kako će imati dobru saradnju. Govorio je i o projektu Južne interkonekcije. Kazao je kako trenutno rade na nabavci potrebnih dozvola.

Direktor Sarajevogasa Edis Baković podsjetio je da je cijena gasa formirana 1.1.2021. godine te da se nije mijenjala prelaskom na “turski tok”.

“Sada smo dobili obećanja od dobavljača i trasportera da se cijena neće mijenjati do kraja godine. Drago nam je jer broj novih korisnika raste te očekujemo do kraja ove godine da će ih biti 1.000 u KS”, kazao je Baković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Traperice u ovoj neutralnoj boji novi su hit

Pod je Lava