in

Visoki predstavnik Christian Schmidt bez uvijanja o nesuvislim potezima Milorada Dodika: “Blokade samo pokazuju slabost!”

Slatka-Tajna.Eu

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovine Christian Schmidt kazao je danas na Bledu u Sloveniji da je evropska zajednica pomalo podbacila kada je u pitanju proces proširenja, a posebno kada su u pitanju Sjeverna Makedonija i Albanija.

Osvrnuo se na izlaganje premijera Albanije Edija Rame koji je kazao da zemljama Zapadnog Balkana nije ostavljen prostor za razgovor, složivši se s njim, ali u isto vrijeme izražavajući nadu da će EU raditi više te da će se u budućnosti pokazati da nije bio u pravu.

“Evropska unija je živa organizacija i znamo i razumijemo da ovih šest zemalja Zapadnog Balkana moraju biti dijelom Evropske unije. Neki smatraju da stanovništvo ovih zemalja gubi povjerenje u evropski projekt”, upozorio je Christian Schmidt.

Napominje da nije moguće reći godinu kada će neka od zemalja biti dio EU, ali sve to ujedno su razlozi zašto je Evropska komisija promijenila pristup jer je potrebno da ljudi osjete da postoji briga za njih. Ipak, dosta toga još treba da se uradi, od vladavine prava do ekonomske strukture.

Govoreći o činjenici da na današnjem Bledskom strateškom forumu nije prisutan član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, visoki predstavnik je naglasio da blokade ne mogu biti dio politika, nego zapravo pokazuju slabost.

“Danas nedostaje jedan član Predsjedništva ovdje. Mišljenje da su blokade politika je pogrešno. Blokade nisu politika. Blokade su slabost”, kazao je Schmidt pa dodao.

“Ovdje sjedimo i razmjenjujemo argumente i pokušavamo naći rješenje za razvoj i stoga svi trebaju biti pozvani i prisutni”, zaključio je Christian Schmidt.

On je bio jedan od učesnika panela nazvanog “Budućnost Evrope – Proširenje” održanom u okviru Bledskog strateškog foruma na kojem su učestvovali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i visoki dužnosnici ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

Na panelu su govorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

VEZANI TEKST: Šefik Džaferović reagovao na izjavu Zorana Milanovića o Miloradu Dodiku: “Onaj koji blokira rad institucija BiH ne može biti dobronamjeran”

VEZANI TEKST: Željko Komšić u Sloveniji otvoreno poručio: “Niko u Bosni i Hercegovini neće biti manje Bošnjak, Hrvat ili Srbin ako se odreknemo konstitutivnosti”

A oglasio se i Milorad Dodik.

VEZANI TEKST: Milorad Dodik provokatorski bez imalo ustručavanja poručio: “Bošnjaci imaju tu nakaradnu ideju da su oni gospodari BiH”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku
Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAKON JADRANKE BARJAKTAROVIĆ DOŠAO JE RED I NA SEVERINU: Za ovu pjevačicu traži se zabrana ulaska u Srbiju! (FOTO)

Ove namirnice imaju najveći procenat vode