in

U zadnjem pozivu prije pada Kabula, Biden i Ghani nisu bili svjesni prijetnje

Slatka-Tajna.Eu

U zadnjem pozivu Biden i Ghani nisu bili svjesni prijetnje

Foto: Carlos Barria / REUTERS

U posljednjem pozivu prije nego što su talibani ponovno zavladali Afganistanom, američki predsjednik Joe Biden i afganistanski kolega Ashraf Gahni razgovarali su o vojnoj pomoći, političkoj strategiji i komunikacijskim taktikama, ali čini se da ni Biden ni Ghani nisu bili svjesni neposredne prijetnje, pokazuje transkript koji je pregledao Reuters.

Razgovarali su približno 14 minuta 23. srpnja. Ghani je 15. kolovoza pobjegao iz predsjedničke palače, a talibani su ušli u Kabul. Otad su prebjegli deseci tisuća očajnih Afganistanaca, a 13 američkih vojnika i brojni afganistanski civili ubijeni su u samoubilačkom napadu na zračnu luku u Kabulu usred kaotične američke vojne evakuacije.

Reuters je pregledao transkript telefonskog poziva i preslušao zvučni zapis kako bi potvrdio autentičnost razgovora. Materijale je Reutersu pod uvjetom anonimnosti dostavio izvor koji nije ovlašten za njihovu distribuciju.

Biden je u pozivu ponudio Ghaniju pomoć ako bi zauzvrat mogao javno iznijeti plan za kontrolu situacije u Afganistanu.

– Nastavit ćemo pružati blisku zračnu potporu ako znamo koji je plan, rekao je Biden.

Danima prije tog poziva, SAD je izveo zračne napade u znak potpore afganistanskim sigurnosnim snagama u potezu koji su talibani smatrali kršenjem mirovnog sporazuma iz Dohe.

Američki predsjednik također je savjetovao Ghaniju da stekne potporu moćnih Afganistanaca za vojnu strategiju koja će se nastaviti, a potom da za to zaduži “ratnika”, misleći na ministra obrane, generala Bismillah Khan Mohammadija.

Biden je pohvalio afganistanske oružane snage koje je obučavala i financirala američka vlada.

– Očito imate najbolju vojsku. Imate 300.000 dobro naoružanih snaga naspram njih 70.000 do 80.000 i očito su sposobne dobro se boriti, rekao je Ghaniju.

Nekoliko dana kasnije, afganistanska vojska počela se lomiti u prijestolnicama pokrajina uz mali otpor talibanima.

Problem “percepcije”

Veći dio poziva odnosio se na ono što je Biden nazvao problemom “percepcije” afganistanske vlade.

– Ne moram vam govoriti o percepciji diljem svijeta i dijelovima Afganistana, vjerujem da stvari ne idu dobro u smislu borbe protiv talibana.Potrebno je prikazati drugačiju sliku, rekao je Biden.

Biden je rekao Ghaniju da će se “percepcija promijeniti” ako istaknute političke ličnosti u Afganistanu održe zajedničku konferenciju za medije i podrže novu vojnu strategiju.

Riječi američkog vođe ukazuju na to da nije očekivao masovnu pobunu i kolaps koji je uslijedio 23 dana kasnije. “Nastavit ćemo se snažno boriti, diplomatski, politički, ekonomski, kako bismo osigurali da vaša vlada, ne samo da preživi, već da se održi i jača”, rekao je Biden. Bijela kuća odbila je u utorak komentirati telefonski poziv.

Bijela kuća je nakon poziva objavila priopćenje koje se usredotočilo na Bidenovu predanost pružanju potpore afganistanskim sigurnosnim snagama i administraciji koja od Kongresa traži sredstva za Afganistan. Ghani je rekao Bidenu da vjeruje da bi se mogao uspostaviti mir ako bi uspio “uravnotežiti vojno rješenje”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Suočeni smo s opsežnom invazijom koja se sastoji od talibana, punog pakistanskog planiranja i logističke potpore te najmanje 10.000 do 15.000 međunarodnih terorista, pretežno ubačenih Pakistanaca, rekao je Ghani.

Dužnosnici afganistanske vlade i američki stručnjaci više puta su ukazivali na pakistansku podršku talibanima kao ključnu za ponovno oživljavanje te skupine. Pakistansko veleposlanstvo u Washingtonu poriče te optužbe.

– Očigledno je da je mit o talibanskim borcima koji prelaze iz Pakistana nažalost izgovor i naknadna misao gospodina Ashrafa Ghanija da opravda svoj neuspjeh, rekao je glasnogovornik veleposlanstva Reutersu.

Reuters je pokušao kontaktirati osoblje Ghanija, ali bezuspješno. Posljednji javni istup Ghanija, za kojega se vjeruje da je Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bio je 18. kolovoza kada je rekao da je pobjegao iz Afganistana da spriječi krvoproliće.

Kabul pao brže od očekivanog

SAD je prije tog poziva već pojačano radio na povlačenju snaga iz Afganistana koje je Biden pomaknuo na kraj kolovoza sa svibnja, roka koji je odredio njegov prethodnik Donald Trump. Američka vojska zatvorila je početkom srpnja svoju glavnu zračnu bazu u Afganistanu.

U vrijeme razgovora Bidena i Ghanija, talibani su kontrolirali otprilike polovicu okruga, što je ukazivalo na brzo pogoršanje sigurnosne situacije. Nešto više od dva tjedna od tog poziva, talibani su zauzeli nekoliko glavnih gradova afganistanskih pokrajina, a SAD je rekao da afganistanske sigurnosne snage trebaju braniti svoju zemlju.

– Ovo su njihove vojne snage, ovo su njihovi glavni gradovi, njihovi ljudi za obranu, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby 9. kolovoza.

Američki obavještajni izvještaji sugerirali su 11. kolovoza da bi talibanski borci mogli izolirati prijestolnicu Afganistana u 30 dana i vjerojatno je preuzeti u roku od 90 dana. Umjesto toga, pad Kabula dogodio se za manje od tjedan dana.

Poziv Biden-Ghani također je istaknuo ustrajnu političku borbu koja je mučila afganistansku vladu. Ghani je odbio Bidenovu zamolbu da uključi bivšeg afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija u zajedničku konferenciju za novinare.

– Karzai ne bi bio od pomoći. On je oprečnog stava, a vrijeme je najvažnije, ne možemo dovesti svakog pojedinca. Mjesecima smo pokušavali s predsjednikom Karzaijem. Zadnji put smo se sreli na 110 minuta, proklinjao me i optuživao da sam američki ulizica, rekao je Ghani.

Karzai nije bio dostupan za komentar unatoč pozivima i poslanim porukama jednom od njegovih pomoćnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZABRINUTI PRIJATELJI: Sha pokazao kako provodi vrijeme nakon raskida

Haos na vjenčanju Kaće i Gobelju: Vikali na goste i tražili od njih da urade ovo, procurili svi detalji