in

Sedam znakova koji pokazuju da vam fali ključnih vitamina i minerala

Slatka-Tajna.Eu

Čak i osobama koje se zdravo hrane može nedostajati ključnih minerala i vitamina, a ovo je sedam znakova koji ukazuju na to.

Nokti su vam lomljivi

Kada vam nedostaje željeza, neki dijelovi tijela mogu postati blijedi i slabi. To može dovesti do toga da vam nokti postanu lomljivi ili da vam kapci postanu jako blijedi. Žene koje imaju obilne menstruacije izložene su većem riziku od nedostatka željeza, a muškarci najčešće imaju povećane količine željeza, navodi se u izvješću koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Najviše željeza je u životinjskoj prehrani, ali ima ha i u određenim biljnim namirnicama, primjerice u špinatu i slanutku.

Imate visok tlak

Ako imate visok tlak, moguće je da vam nedostaje vitamina D. Istraživači su povezali nedostatak vitamina D s visokim krvnim tlakom. Iako je ključni izvor vitamina D sunčeva svjetlost, možete ga naći i u određenim namirnicama kao što su losos, mlijeko, sok od naranče i gljive.

Grče vam se mišići nogu

Nedostatak kalija može uzrokovati grčeve u mišićima nogu. Najčešći uzročnici nedostatka kalija su pretjerano znojenje, proljev, povraćanje i gubitak tečnosati. Namirnice bogate kalijem uključuju slatki krumpir, banane, avokado i kokosovu vodu.

Umorni ste

Nedostatak vitamina C može uzrokovati pretjerani umor. Pušači i pasivni izloženi su većem riziku od nedostatka vitamina C. Osobe kojima nedostaje ovog vitamina trebale bi u svoju prehranu uključiti kivi, citruse, ananas, rajčice, špinat, paprike i brokule.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Proizvodnja hormona štitnjače je opala

Niske razine mogle bi biti povezane sa smanjenim unosom minerala joda. Vrlo niske razine joda mogu smanjiti proizvodnju hormona štitnjače, što može dovesti do hipotireoze. Niski unos joda posebno je zabrinjavajući za trudnice, piše The healthy. Osobe kojima nedostaje joda trebale bi jesti morske i mliječne proizvode. Ako tijekom kuhanja koristite sol, bolje je koristiti jodiranu umjesto morske soli.

Česti prijelomi

Nedostatak minerala kalcija može dovesti do čestih prijeloma kostiju. Kosti postižu maksimalnu snagu oko 30. godine – u tom trenutku počinju polako gubiti gustoću. Zbog toga je važno uzimati odgovarajuće količine kalcija, te se baviti aktivnostima poput hodanja i aerobika kako bi tijelo lakše podnosilo težinu.

Mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija, ali ovaj mineral možete pronaći i u određenim vrstama zečenog povrća kao što su kelj i repa.

Pukotine u kutovima usta

Pukotine u kutovima usta mogu ukazivati na to da vam nedostaje vitamina B6. Nedostatak ovog vitamina može se očitovati i kroz depresiju ili zbunjenost. Ovim vitaminom bogate su namirnice kao što su slanutak, tuna, losos, određene vrste žitarica i banane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Francuski izvoz vina i alkoholnih pića premašio pretpandemijski nivo

SANJA KUŽET: Objavila sliku sa suprugom