in

Philips povlači milione respiratora koji izazivaju rak

Slatka-Tajna.Eu

Philips, holandska kompanija za proizvodnju elektronskih uređaja i opreme, najavila je da će u septembru početi s popravcima i zamjenom miliona medicinskih respiratora u Sjedinjenim Američkim Državama i na većini drugih tržišta kako bi se otklonili potencijalni zdravstveni rizici.

Kompanija je još u junu povukla blizu četiri miliona medicinskih respiratora i ventilatora zbog opasnosti raspada pjene, koja se koristi za prigušivanje zvuka tih uređaja, na sitne toksične čestice koje mogu izazvati rak. U procesu raspada nastaju i plinovi koji također mogu biti toksični i kancerogeni, naveli su iz Philipsa.

Holanski proizvođač danas je saopćio i da je dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za prilagođavanje uređaja DreamStation i zamjenu pjene novim materijalom. Kako je precizirano, više od polovine tih uređaja prodato je u SAD-u i svi će biti zamijenjeni u roku od oko godinu dana.

Philips je u prvoj polovini godine rezervirao 500 miliona eura za opoziv potencijalno opasnih uređaja, a dionice su mu od juna pale za 15 posto, jer se ulagači plaše mogućih troškova zbog očekivanog niza grupnih tužbi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Klimatološki može biti itekako ekstreman

Francuski izvoz vina i alkoholnih pića premašio pretpandemijski nivo