in

Ne radite to, prestanite ponižavati penzionere!

Slatka-Tajna.Eu

Forum seniora SDP BiH saopćio je da je “zaprepašten količinom političke i socijalne neosjetljivosti, neodgovornosti, samohvale i drskosti premijera federalne Vlade Fadila Novalića, koji se, umjesto izvinjenja i stida, ponosi dostignutom visinom prosječne (428KM) i najniže penzije (382KM)”.

“Umjesto jasne vizije i odlučne vladine politike, a iz straha od gubitka vlasti zbog afere ‘Respiratori’, Novalić je spreman da se za račun SDA posluži svim metodama obezbjeđenja glasova penzionera, uključijući i ponižavanje penzionera i atakovanje na njihovo mentalno zdravlje i pamćenje”, navode u saopćenju.

Forum seniora SDP BIH poziva premijera Novalića da “prestane ponižavanje penzionera i atakovanje na njihovo mentalno zdravlje i pamćenje”.

“Nepunih mjesec dana od tvrdoglavog i bezobraznog ubjeđivanja penzionera da je ‘u ime zakona, očuvanja stabilnosti penzijskog fonda i redovnosti isplata penzija, isplata jednokratne finansijske pomoći uz julsku penziju, trenutno jedina opcija, najbolje i najbrže rješenje, da se koliko, toliko pomogne ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva’, ničim izazvan, premijer Novalić je na svom FB profile, ističući u prvom planu šta je dobroga učinio za penzionere, ustvrdio da će penzije rasti i da rezultati potvrđuju da on svoja obećanja ispunjava’”, stoji u saopćenju.

Novalić i njegova SDA, navodi se, “potpuno zanemaruju da ljudi po prirodi ne vole teškoće i njihovo isticanje, jer oni to znaju, žive i pamte”.

“Pogotovo je pogubno i deplasirano naglašavanje ‘uspješnosti ove Vlade’ u proteklom periodu i upoređivanje urađenog sa samim sobom. Penzioneri vrlo dobro pamte zaključke Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, usvojenim prilikom donošenja Zakona o PIO/MIO (25. januar 2018. godine), kojim je Vlada Federacije BiH, zajedno sa Federalnim zavodom PIO/MIO, obavezana da prati provedbu Zakona i da u roku od šest mjeseci pripreme eventualne izmjene i dopune, te da iznađu mogućnost povećanja minimalnih penzija. Vještim i podmuklim skrivanjem od javnosti stvarnih efekata primjene ‘reformskog’ zakona o PIO/MIO, Federalna vlada na čelu sa Novalićem, ponižava penzionere i dezavuiše širu javnost”, navode seniori SDP-a.

Kako kažu, bez imalo moralne, političke i društvene odgovornosti, zasluge za donošenje reformskog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, smanjenje deficita Federalnog fonda PIO/MIO, a posebno hvalom dostignute visine prosječne (428KM) i najniže penzije (382KM), Novalić pripisuje aktuelnoj federalnoj Vladi.

“Penzioneri vrlo dobro pamte da su samo jednom, nakon stupanja na snagu Zakona, ostvarili pravo na usklađivanje penzija sa rastom BDP u visini od 2,8 posto, što je i rezultiralo blagim povećanjem visine penzija, a ne zato što je Novalić obećao. Ne samo da premijer Novalić, u ime federalne Vlade na čijem je čelu, nije uputio izvinjenje penzionerima što nisu u tekućem mandatu poduzimane učinkovite mjere za odvijanje ekonomskih aktivnosti i rast BDP, što je tolerirana višegodišnja akumulacija dugovanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, posebno javnog sektora i uvećanje plaća u javnom sektoru, nego ne uočava da najveći broj penzionera živi na granici siromaštva, imajući u vidu da je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao da su minimalni troškovi života za decembar 2020. godine, iznosili 1.863,47 KM (za četveročlanu porodicu)”, stoji u reakciji.

Na kraju kažu da premijer Novalić ne uviđa da je “neophodno donijeti program mjera na poboljšanju materijalnog položaja penzionera u uslovima pandemije virusa Covid-19 i sačuvati minimum vlastitog političkog kredibiliteta”.

“Stoga, Forum seniora SDP BIH poziva premijera federalne vlade Fadila Novalića da prestane sa ponižavanjem penzionera i atakovanjem na njihovo mentalno zdravlje i pamćenje”, zaključili su.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SAN SVAKOG MUŠKARCA: Manekenka u kuhinji

Sočni kolač s borovnicama gotov za samo pola sata