in

Napuštanje Afganistana je bila najbolja odluka za Ameriku

Slatka-Tajna.Eu

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je odlučno branio svoju odluku o okončanju američkog rata u Afganistanu, unatoč oštrim kritikama kaotične evakuacije obilježene smrtonosnim napadom u zračnoj luci u Kabulu.

– Iskreno vam kažem da sam uvjeren da je to dobra, mudra odluka, najbolja odluka za Ameriku, izjavio je američki predsjednik tijekom govora iz Bijele kuće.

Predugo smo bili u ratu, dodao je i objasnio da je izbor bio “jednostavan” nakon sporazuma koji je postigao njegov prethodnik Donald Trump s talibanima 2020.

– Ili nastaviti obvezu koju je preuzela prethodna administracija i napustiti Afganistan ili reći da ne odlazimo i poslati desetke tisuća vojnika u rat. Pravi izbor je bio između odlaska i eskalacije, rekao je Biden u govoru koji je prenošen na televiziji.

Evakuaciju je u četvrtak obilježio atentat skupine Islamske države u kojem je na kabulskom aerodromu ubijeno više od 100 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika. Sjedinjene Države su potom izvele napad bespilotnom letjelicom i ubile dva člana skupine Islamske države, te upozorile da to nije posljednji napad.

Brojni američki zastupnici pozvali su Bidena da produlji rok za odlazak 31. kolovoza kako bi više Amerikanaca i Afganistanaca uspjelo napustiti zemlju. Biden je kazao da nije bila riječ o samovoljno određenom krajnjem roku, te da je on poštovan kako bi se spasili životi.

– Preuzimam odgovornost za tu odluku. Sada neki govore da je trebalo ranije početi s evakuacijama kako bi one bile provedene urednije. Poštujem to, ali ne slažem se, rekao je Biden, dodajući: Čak i da su evakuacije počele u lipnju ili srpnju, opet bismo imali ljude koji bi se u zadnji trenutak pokušali ukrcati na zrakoplove.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Biden je rekao da je prema sporazumu koji je s talibanima postigao Trump prošle godine, iz zatvora pušteno više od 5000 zatvorenika, uključujući i neke od najviših talibanskih zapovjednika.

– U trenutku kad sam preuzeo dužnost, talibani su bili u najsnažnijoj vojnoj poziciji od 2001. godine, kontrolirajući ili ugrožavajući gotovo polovicu teritorija zemlja, naglasio je.

Također je kritizirao nesposobnost afganistanske vlade da se odupre talibanima.

Sjedinjene Države su pokrenule rat protiv Afganistana nakon atentata 11. rujna 2001. koje je počinila Al-Kaida.

U govoru u utorak, američki predsjednik je pohvalio “izvanredan uspjeh” misije evakuacije Amerikanaca i saveznika iz Afganistana. Od 14. kolovoza, dan prije nego su talibani zauzeli Kabul, američki i zrakoplovi saveznika su evakuirali više od 123.000 civila iz zračne luke Kabula.

– Niti jedna zemlja nikada nije izvela nešto slično u povijesti. Izvanredan uspjeh te misije je ostvaren zahvaljujući nevjerojatne hrabrosti i altruizmu američke vojske, naših diplomata i naših obavještajnih profesionalaca, kazao je i dodao da SAD želi evakuirati Amerikance koji su ostali u Afganistanu, njih između 100 i 200.

Amerikanci su u noći na utorak objavili povlačenje svojih posljednjih vojnika iz Afganistana.

Pucnjevima vatrenog oružja u Kabulu talibani u popratili završetak povlačenja, koji drže “povijesnim uspjehom”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Osman Dziho I Kupujemo magarca – Zarevat cu ja , samo plati !!! I Otkaceni telefon

Volkswagen ID. modeli predvodnici polumaratona u Banjaluci