in

Klimatološki može biti itekako ekstreman

Slatka-Tajna.Eu

Mjesec septembar klimatološki može biti itekako ekstreman u pogledu maksimalnih temperatura zraka, čemu svjedoče i temperaturni rekordi ranije zabilježeni u Bosni i Hercegovini, a ove godine najveća pozitivna odstupanja očekuju se upravo u ovom mjesecu te u novembru, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Krajinović je istakao da je u pogledu padavina izgledan nastavak sušnog perioda, a najizraženijim negativnim odstupanjima u centralnim, planinskim dijelovima zemlje, a najveće odstupanje moguće je tokom septembra i novembra.

“Stabilnije vrijeme, uz malu mogućnost za poneki pljusak na zapadu, sjeveru i centralnim predjelima Bosne, prognozira se od 1. do 8. septembra. Jutra prohladna uz maglu po kotlinama duž rijeka, danju ugodno toplo uz duže sunčane intervale.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će se kretati između devet i 14 stepeni, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 24, na jugu zemlje do 29”, ističe sarajevski meteorolog.

Kako je kazao, od 9. do 15. septembra prognozira se pogoršanje uz veću vjerovatnoću za padavine širom zemlje. Temperature tokom jutra u Bosni od osam do 13, u Hercegovini između 11 i 16. Danju hladno uz temperature u Bosni od 17 do 22, u Hercegovini između 21 i 26 stepeni.

Krajinović se kratko osvrnuo i na septembarske temperaturne rekorde zabilježene na području BiH, podsjetivši da je najviša temperatura za ovaj mjesec izmjerena u Mostaru 1. septembra 1902. godine, a iznosila je 41,6 stepeni Celzijusovih.

“Iako je ova vrijednost izmjerena prije 119 godina, temperature iznad 40 stepeni, iako rijetko, registrovane su i u posljednjih 20 godina. Na meteorološkoj stanici Zenica, 17. i 18. septembra 2015. godine izmjereno je 40,2 stepeni i rekordnih 40,9 stepeni.

Pomenute 2015. godine 17., 18. i 19. septembra izmjereni su rekordi na još pet meteoroloških stanica, potom 2008. godine izmjereni su rekordi na Ivan-sedlu i Livnu. Stariji rekordi izmjereni su 1987. godine, 1902. i 1892. godine u Bihaću”, podsjetio je Krajinović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku



















Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TIKTOKERKA POKAZALA ATRIBUDE: Barbi Afrika nikad vrelija

Philips povlači milione respiratora koji izazivaju rak