in

Inflacija u eurozoni dostigla tri posto

Slatka-Tajna.Eu

Inflacija u eurozoni snažno je ubrzala u avgustu, poduprta novim poskupljenjima energenata i svježe hrane te znatnijim rastom cijena industrijskih dobara, pokazale su prve procjene evropskog statističkog ureda  Eurostat. Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena u avgustu je dostigla tri posto, procijenio je Eurostat, što je njen najsnažniji rast od novembra 2011. godine.

U julu, u poređenju s istim mjesecom prošle godine, potrošačke cijene u eurozoni povećane su za 2,2 posto.

U avgustu su ponovo najviše poskupjeli energenti – za 15,4 posto na godišnjem nivou i nešto snažnije nego u julu, kada im je cijena porasla za 14,3 posto. Brži rast cijena zabilježen je i kod svježe hrane – 2,9 posto, nakon 1,9-postotnog u julu. U poređenju sa prošlogodišnjim avgustom, znatnije je ubrzao i rast cijena industrijskih dobara – na 2,7 posto, sa julskih 0,7 posto, pokazuju prve procjene Eurostata.

Temeljna inflacija, koja isključuje promjenjive cijene energije i svježe hrane i čije kretanje prate u Europskoj centraqlnoj banci (ECB) pri donošenju odluka u monetarnoj politici, u avgustu je također znatnije ubrzala – na 1,6 posto, sa julskih 0,9 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vučić o zahtjevu Džaferovića: To je toliko opasno da nemam riječi

NEDA UKRADEN BILA U VEZI SA SAŠOM POPOVIĆEM: Procurili detalji!