in

Francuski izvoz vina i alkoholnih pića premašio pretpandemijski nivo

Slatka-Tajna.Eu

Francuski izvoz vina i žestokih pića oporavio se u prvoj polovini 2021. godine, nadmašivši nivo iz pretpandemijske 2019. zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze korona virusom, saopćilo je francusko udruženje izvoznika FEVS.

Izvoz je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci porastao za 8,6 posto u odnosu na isti period 2019. godine, na 7,25 milijardi eura, objavio je FEVS.

Potražnja je na gotovo svim tržištima premašila pretpandemijski nivo, zahvaljujući otvaranju pabova i restorana, što je rezultiralo i povećanjem obima izvoza za 3,4 posto.

Izvoz u članice Evropske unije dostigao je 1,7 milijardi eura i veći je nego u istom periodu 2019. godine, iako je izvoz u Njemačku smanjen za jedan posto, na 433 miliona eura.

No, francuski izvoznici i dalje strahuju od sankcija Sjedinjenih Američkih Država, iako ih je Vašington umeđuvremenu suspendirao u dogovoru s EU-om u sporu oko subvencija za proizvodnju aviona. FEVS je zato pozvao EU i Francusku da definitivno riješe spor kako bi se ta prijetnja definitivno otklonila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Naime, SAD je uveo carine do 25 posto na vino, sir i maslac iz Evrope zbog sukoba s EU-om oko subvencija Airbusu, na šta je EU uzvratio istom mjerom. Amerikanci su u međuvremenu ponovo počeli kupovati francuska vina, ali obim prodaje još nije dostigao pretkrizni nivo.

Izvoznike zabrinjava i ovogodišnja berba, koja bi prema nekim prognozama mogla biti slaba zbog proljetnog mraza i ljetnih poplava. Mnogi uvoznici i trgovci navodno pokušavaju preduhitriti taj problem avansnim narudžbama.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Philips povlači milione respiratora koji izazivaju rak

Sedam znakova koji pokazuju da vam fali ključnih vitamina i minerala