in

Vučić o zahtjevu Džaferovića: To je toliko opasno da nemam riječi

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbiju posjetiti nemačka kancelarka Angela Merkel, ali nije mogao da precizira datum posjete.

„Vjerujem da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo moći da razgovaramo i saznamo o njemačkom pogledu na Balkan“, kazao je Vučić za TV Pink na Bledu, u Sloveniji.

Vučić je naglasio da država ne može brzo da napreduje, ukoliko ima Njemačku za protivnika, već samo na svojoj strani.

Na Bledu sutra počinje Bledski strateški forum, na kojem će učestvovati lideri regiona, među kojima i Vučić, ali i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i lideri drugih evropskih zemalja i zvaničnici EU, a fokus dvodnevnog skupa biće na budućnosti Evrope.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“ Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, Vučić je rekao da je razgovarao sa danskim ministrom spoljnih poslova Jepeom Kofodom, koji je podržao tu ideju o slobodnom protoku ljudi, usluga i kapitala.

„‘Otvoreni Balkan’ ne možete da zaustavite. Narodi žele da slobodno da sarađuju, da se bore za principe na kojima počiva Evropska unija – na slobodnom kretanju ljudi, usluga i kapitala. Ne znam kome bi smetalo da nema granice između Beograda, Skoplja i Tirane“, naglasio je on.

Vučić je rekao da velike sile nastoje da Srbiju od sticanja njene nezavisnosti stave pod kontrolom, da je „obuzdavaju a snaže sve druge“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Neki doživljavaju tu inicijativu kao pokušaj da Srbija snažnije dominira u regionu, a ona je samo pokušaj da ljudi bolje žive i sarađuju sa komšijama“, istakao je on.

„Opasan presedan Džaferovića“

Predsjednik Srbije ocijenio je da je opasan presedan poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića visokom predstavniku u BiH da se smijeni Milorad Dodik sa pozicije člana Predsjedništva, navodeći da Srbija takvu odluku ne bi prihvatila.

Vi želite da neko spolja oktroiše odluke, da donese takvu odluku bez presedana, koja nije zasnovana na narodnoj volji, da bi se ispunila volja jednog naroda na uštrb drugog naroda, rekao je Vučić.

Neće biti takvih odluka, gotovo sam siguran, rekao je Vučić, uz napomenu da poznaje visokog predstavnika Christiana Schmidta, iako nije sa njim bio u kontaktu.

“Srbija to neće podržati i to je naš dogovor sa Republikom Srpskom, to je toliko opasno da nemam riječi. Zamislite da je Dodik tražio tako nešto za njih”, rekao je Vučić i uputio molbu da se ne ruše integritet ni Bosne i Hercegovine, ni Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novi estradni rat: Ivana Selakov tvrdi da ju je Aca Lukas prevario

Inflacija u eurozoni dostigla tri posto