in

“Svako ko želi dobre odnose sa svojim susjednom, on mora priznati institucije koje ta država ima”

Slatka-Tajna.Eu

“Nakon mene se dosta toga promijenilo, ne na bolje, tako da su se odnosi sve više zaoštravali do ovoga, da predsjednik Hrvatske zaobilazi Predsjedništvo BiH”, kaže Mesić.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, komentarisao je posljednje izjave aktuelnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je ponovo govorio o Bosni i Hercegovini.

Milanović je, podsjećamo, odgovorio na Dodikov poziv za učestvovanje u razgovorima koji će dovesti do novog dogovora političkih stranaka u BiH.

Tom prilikom Milanović je kazao kako “neće uspjeti slomiti RS”, uz poruku da članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović Hrvatsku nazivaju “zločinačkom državom”.

Mesić je tim povodom rekao da su odnosi između dvije države bili mnogo bolji dok je on bio predsjednik Hrvatske.

– U moje vrijeme imali smo dobar odnos prema BiH, moja prva posjeta je bila u BiH jer sam smatrao da smo mi prije svega žrtve jedne brutalne agresije i da mi moramo između sebe surađivati.

Međutim, poslije mene se dosta toga promijenilo, ne na bolje, tako da su se odnosi sve više zaoštravali do ovoga, da predsjednik Hrvatske zaobilazi Predsjedništvo BiH. Teško je tu biti racionalan jer svako onaj ko želi dobre odnose sa svojim susjednom, on mora priznati institucije koje ta država ima, rekao je Mesić.

Poručio je da članovi Predsjedništva BiH nisu predstavnici naroda koji žive u BiH, nego predstavnici države.

– BiH ima instituciju Predsjedništva koja je rezultat Dejtonskog sporazuma, ali i rezultat Ustava BiH koji kaže da se iz hrvatskog korpusa bira jedan, iz bošnjačkog korpusa jedan, a iz srpskog jedan ali u RS-u. Dakle, oni nisu predstavnici jedan Hrvata, drugi Bošnjaka, treći predstavnik Srba, oni su predstavnici Bosne i Hercegovine, kazao je on.

Prema Mesićevom mišljenju, međunarodna zajednica mora pomoći kako bi u BiH došlo do rješenja.

– Ne može tamo u Beogradu primati predsjednik Srbije Dodika kao predstavnika Srba, on nije nikakav predstavnik Srba, niti može neko u Zagrebu primati Čovića kao predstavnika Hrvata, on je samo predsjednik jedne stranke koja makar sadašnjom politikom, dobrim dijelom razara institucije BiH. Beograd i Zagreb u zajednici sa međunarodnom zajednicom, sa Evropskom unijom, jer BiH mora ući u EU i kao građanska država, dakle, ta međunarodna zajednica mora pomoći da se dođe do jednog pomaka, do nekoliko koraka naprijed, rekao je Mesić u razgovoru za Hayat.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kaća Grujić i Gobelja zabranili telefone na svadbi: Jedan gost prekršio pravilo pa šokirao sve snimkom

Odličan trik za nanošenje pudera koji vam može uštedjeti vrijeme i novac