in

Šta je kokosova voda i koje su njene prednosti?

Slatka-Tajna.Eu

U posljednjih nekoliko godina kokosova voda je postala veliki hit u svijetu zdrave ishrane. Ovaj napitak je prirodno sladak i pomaže u hidrataciji tijela. Osim toga, kokosova voda sadrži i važne minerale i hranjive stvari kojih većina ljudi nema dovoljno u ishrani. Kokosova voda sadrži 94 posto vode i vrlo malo masti. Nije potrebno da se miješa sa kokosovim mlijekom, a nastaje dodavanjem vode u narendanog kokosovog mesa.

Antioksidativna svojstva

Slobodni radikali su nestabilne molekule koji nastaju u vašim ćelijama tokom procesa metabolizma. Kada u tijelu ima previše slobodnih radikala, dolazi do oksidativnog stresa, koji može oštetiti vaše ćelije i povećati rizik od bolesti. Istraživanja su pokazala da kokosova voda sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u modifikaciji slobodnih radikala tako da oni ne budu štetni.

Pomaže u snižavanju šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da kokosova voda može sniziti nivo šećera u krvi i poboljšati druge faktore života s dijabetesom. Još jedna korist kokosove vode jeste što je ovo napitak koji obiluje magnezijumom, pa može da poveća osjetljivost na insulin i smanji nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Kokosova voda također sadrži ugljene hidrate koji mogu da budu korisni.

Smanjuje rizik od bubrežnih problema

Konzumiranje dovoljno tečnosti važno je za prevenciju bubrežnog kamenca. Iako je obična voda najbolji izbor, kokosova voda također može biti korisna. Bubrežni kamenac nastaje kada se kalcijum, oksalat i drugi spojevi kristaliziraju u urinu. Ovi kristali mogu formirati sitno kamenje što može da prouzrokuje brojne probleme.

Može biti korisna za zdravlje srca

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










The post Šta je kokosova voda i koje su njene prednosti? appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NAJTEŽA STVAR KOJU JE MORALA URADITI: Kćerka Amre Džeko otišla na studije u Ameriku

SIN DRAGANA BJELOGRLIĆA POSTAO ČLAN “JUGOSLOVENSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA”: Aleksej je pred kamerama od djetinjstva