in

‘SLOBODNA BOSNA’ JE ISTRAŽILA: Evo koliku je štetu Dodik nanio BiH svojom opstrukcijom negašenja požara u našoj zemlji…

Slatka-Tajna.Eu

Požari ni ovog ljeta nisu zaobišli jug BIH. Bili su intenzivni  na području Hercegovine, odnosno u Jablanici, Stocu, Širokom Brijegu, Trebinju, Mostaru itd. U dijelovima koji su nepristupačni vatrogascima i pripadnicima Civilne zaštite bila je potrebna pomoć iz zraka u gašenju vatrene stihije. Izostala je zbog ignorisanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je odbio da potpiše saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH, jer Republika Srpska bojkotuje institucije BiH nakon što je Valentin Inzko donio Zakon o zabrani negiranja genocida.

U izjavama za medije, Dodik je bio drzak. Neuspješno se pokušao opravdati zašto nije dao svoj potpis na ovu odluku, rekavši kako se “prvo treba raspitati i vidjeti da su helikopteri na ivici ispravnosti. Svako ko bi donio takvu odluku rizikovao bi živote pilota. Letjelice su stare 40-50 godina.”

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ubrzo ga je demantovao  rekavši da su jedini razlog zbog kojeg helikopteri nisu korišteni u gašenju požara neglasanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o ovom pitanju.

Potvrda ovoga je, po riječima ministra Podžića, činjenica da su helikopteri ove godine korišteni u gašenju požara u rejonu Travnika i Kupresa, te da su učestvovali u više misija, prije nego što su zvaničnici iz RS-a odlučili bojkotovati rad državnih institucija.

Nešto ranije, komandant NATO štaba u Sarajevu  brigadni general Eric Folkestad, koji je inače iskusni pilot, izvršio je inspekciju helikoptera, također je potvrdio da su u potpunosti spremni za misiju.

Zbog dnevne politike izgubili dragocjene šume

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović i predsjednik Udruženja “Eko akcija” Anes Podić za “Slobodnu Bosnu” govorili su o požarima koji su zahvatili područje Jablanice, ali i o Dodikovom potezu koji su mnogi osudili.

“Strašno je da smo zbog dnevne politike izgubili dragocjene šume, ljudski životi su bili ugroženi. Desetine vatrogasaca i dobrovoljaca su po užasno vrelom vremenu pokušavali spasiti što se spasiti može, nedostajao je samo taj jedan potpis. Tragično je šta nam se dešava”, kaže za predsjednik Udruženja “Eko akcija” Anes Podić.

Prisjetimo se 13. avgusta kada je u Jablanici bilo proglašeno stanje prirodne nesreće. Načelnik ove Općine Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, zbog činjenice da nije dao saglasnost za korištenje helikoptera OS  BiH u gašenju požara. Šabanović je očekivao da će proraditi njegova ljudskost, nažalost, nije.

  (Foto: Civilna zaštita Jablanica)

“Ljudskost ili svijest, bez politikanstva. Zbog neizvršavanja obaveza u skladu sa članom 220 Krivičnog zakona BiH podnio sam krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH zbog toga što je svojim postupkom ugrozio imovinu države BiH, a šume su imovina Bosne i Hercegovine”, istakao je načelnik Jablanice za “Slobodnu Bosnu”.

On dodaje kako je žalosno da u našoj državi morate tjerati  svakoga da radi svoj dio posla.

S obzirom na to da se radilo o nepristupačnom terenu i ogromnom području koji je bio zahvaćen vatrenom stihijom u ovom kraju, neophodna je bila pomoć iz zraka, a ona je izostala.

“14. avgusta u jutarnjim satima kada smo odredili prve koordinate požara, imali smo oko 380 hektara požarišta. Na kraju tog istog dana smo završili sa 550 hektara opožarene površine. Štete na biljnom i životinjskom svijetu će biti tek procijenjene, kad komisija izađe na teren, utvrdi uzrok požara i procijeni štetu”, priča naš sagovornik, dodajući da se u toj zoni požara nalazi i vodozaštitno područje Komadinovog vrela odakle se Jablanica napaja vodom.

Uspjela se sačuvati visoravan Plase nadljudskim naporima vatrogasaca, GSS-ovaca, lovaca i volontera.

Izostala pomoć koja je trebala biti najbrža

“Najtragičnije je da je izostala pomoć koja je i najbrža trebala biti a to je pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH”, istakao je Šabanović.

Načelnik Jablanice je u jednoj izjavi rekao da gori i hrvatska, i srpska i bošnjačka šuma.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Za mene tih podjela nema. Pošto su neke lude politike u BiH na vlasti koje dijele državu i vazduh, mene to ne zanima. Protiv sam politika podjela. Ne dijelim ni ljude po nacionalnom ključu, ne možemo dijeliti prirodu i šumu na bilo čiju”, naglasio je Šabanović.

Prema podacima Evropskog informacionog sistema za šumske požare (EFFIS),  koje je predstavilo Udruženje “Eko akcija”, navodi se da je u BiH od 2007. do 2019. godine izgorjelo 6, 83 posto teritorije BiH u šumskim požarima, odnosno u 709 šumskih požara izgorjelo je 349.697 hektara.

Predsjednik Udruženja Eko akcija  za “SB” pojašnjava da se šumski požari u našoj zemlji događaju svake godine.

BiH nema protivpožarni avion

“Imali smo katastrofalne požare 2007., pa 2012. godine i 2017., a odgovor je uvijek isti. Imamo šačicu lokalnih vatrogasaca koji su loše opremljeni. Sve je spalo na Oružane snage BiH koji imaju helikoptere kojima nije namjena gašenje požara”, dodaje Podić. On kaže i to da naša zemlja ne posjeduje niti jedan protivpožarni avion.

Dobra vijest je da će Oružane snage BiH uskoro dobiti četiri nova helikoptera tipa UH-1H-II. Radi se o višenamjenskim letjelicama, namijenjenim za prevoz ljudi i tereta, kao  i za medicinske evakuacije i gašenje požara. BiH spomenute letjelice kupuje uz finansijsku podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

“Čak i da postoji politička volja da da se novokupljeni helikopteri angažuju, četiri nova helikoptera nije im namjena gašenje požara. Mogu i oni to raditi, ali BiH i dalje nema niti jedan protivpožarni avion”, naglašava Podić.

On dodaje da ni navedenih 6, 83 posto teritorije koja je BiH izgubila u šumskim požarima od 2007. do 2019. godine nije bilo dovoljno političarima da bilo šta poduzmu.

“Nisu požari izuzetak, poplave i šta god da je u pitanju, njih nije briga za dobrobit zajednice. Jedino je važno da se dobiju glasovi. Lično bogaćenje je jedina zadaća naših političara. Nažalost, tu slabo ima izuzetaka”, kategoričan je Podić.

Izostao je bunt eko aktivista i građana BiH dok se jug zemlje borio protiv vatrene stihije. Naš sagovornik to pojašnjava da se taj bunt pretače u iseljavanje zemlje, što političkim elitama ne smeta.

“Katastrofalni požari kao što su bili nedavno u Grčkoj i Turskoj pokazali su da nacionalne snage nisu bile dovoljne, te da je međunarodna solidarnost itekako dobrodošla. Međutim, kod nas se sve svodi na moljakanje za pomoć šta god da je u pitanju, od požara, vakcina itd. Pokazuje se da mi države nemamo, jer u ovim situacijama nam treba država, neka organizovana snaga koja će djelovati u interesu zajednice. Nažalost, interes zajednice za njih ne postoji”, zaključio je Podić.

Piše: S. GOJAK

 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POSKIDALE SE SESTRE MILJNE KULIĆ: Tijana i Ana dižu temperaturu!

Ramiz Zmaj – VELIJA U JNA