in

Amerikanci bježe od Ide / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci tisuća stanovnika Louisiane bježe u nedjelju iz te američke savezne države dok se razorni uragan Ida iz Meksičkog zaljeva približava kopnu, prenosi Hina izvještaj BBC-a.

Ida je sada uragan četvrte kategorije, jedna kategorija manje od najviše, s neprestanim vjetrovima koji pušu do 240 km/h.

Očekuje se da će kasnije u nedjelju udariti na kopno i biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

   

Stručnjaci pretpostavljaju da će Ida biti jača od uragana Katrine koji je 2005. opustošio veći dio New Orleansa.

S obzirom na to da su stanovnici poslušali vlasti i evakuirali se iz svojih domova, na autocestama i ostalim prometnicama nastale su goleme gužve.

Nacionalni centar za uragane objavio je da bi “potencijalno katastrofalna šteta od snažnog vjetra i od poplava mogla opustošiti sjevernu obalu Meksičkog zaljeva, počevši od jutros” (nedjelja).

Trenutačno najveća izmjerena brzina vjetra iznosi 249 km/h i ako se poveća za samo 10 km/h Ida će se pretvoriti u uragan pete kategorije. Louisianu dosada nikad nije pogodio uragan te snage.

acionalni centar je izvijestio da se Ida u 12 sati po mjesnom vremenu nalazi oko 80 km jugozapadno od ušća rijeke Mississippi i kreće se prema sjeverozapadu. Dok je iznad površine oceana može još više ojačati.

Guverner Louisiane John Bel Edwards u subotu je stanovnike upozorio da bi “do večerašnjeg odlaska u krevet morali biti ondje gdje namjeravaju pričekati prolazak oluje”. Poručio im je da se dobro pripreme, jer prognoza za nedjelju predviđa silovito i brzo pogoršanje vremena.

Guverner susjedne savezne države Mississippi proglasio je izvanredno stanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzročila obilnu kišu. Nema informacija o smrtno stradalima.

Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi. Država ne planira evakuirati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata.

Guverner Edwards kazao je ranije da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara. Istaknuo da će to možda biti najgori uragan u Louisiani od 1850-ih.

Louisianu je prije 16 godina devastirao uragan Katrina, a tada je poginulo više od 1800 ljudi.

Vlasti su naredile evakuciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim postajama.

Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

Tvrtke su smanjile proizvodnju “offshore” nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom.

Regionalna cjena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija.

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Na Banovini je potrebna obnova života

DJEVOJKO, TI BLISTAŠ: Krstinja Todorović doživjela transformaciju o kojoj se priča