in

Vijetnamski lockdown prijeti novom nestašicom kafe

Slatka-Tajna.Eu

Dugotrajni lockdown u najvećem vijetnamskom gradu Ho Ši Minu mogla bi zadati novi udarac ionako smanjenom globalnom snabdijevanju kafom, upozorava BBC.

Vijetnam je veliki izvoznik robuste, sorte kafe koja se koristi za proizvodnju instant kafe i nekih mješavina za espresso, čije su veleprodajne cijene u ovoj godini porasle za oko 50 posto.

Blokada Ho Ši Mina predstavlja tek najnoviji u nizu problema za vijetnamske izvoznike, nadovezavši se na nestašicu kontejnera i visoke cijene transporta. Grad i njegove luke ključni su dio globalne pomorske mreže koja Kinu povezuje s Evropom.

Vijetnamsko udruženje proizvođača kafe i kakaa, pozvalo je državnu vladu da ublaži ograničenja kako bi se izbjegla daljnja kašnjenja isporuka i prateći troškovi. Prošle sedmice vijetnamski ministar prometa na taj apel odgovorio je nalogom regionalnim vlastima na jugu da ublaže restriktivne mjere u prijevozu robe, uključujući kafu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, problemi s kojima se susreću vijetnamski proizvođači tek su najnoviji u nizu problema koji muče industriju kafe. Urod u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču premium zrna kafe sorte arabica, stradao je zbog suše i najvećeg mraza od 1994. godine, potaknuvši najveće poskupljenje sirove kafe u posljednjih sedam godina. Šteta od mraza toliko je velika da će neki uzgajivači možda morati podići nove nasade, što bi moglo značiti da će im trebati tri godine da obnove proizvodnju.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Katarina Grujić se udala za Gobelju, u toku intimno slavlje: Pogledajte kako mlada izgleda

SIMPATIČNA SLIKA: Shakira sa sinovima uživa u sportskim aktivnostima