in

Rekordno prvo polugodište Fortenova grupe

Slatka-Tajna.Eu

Fortenova grupa, koja od 1. maja 2021. iskazuje rezultate konsolidirane s Mercatorom, zabilježila je povećanje konsolidiranog prihoda iz kontinuiranog poslovanja od 35 posto.

Prilagođena konsolidirana EBITDA za prvih šest mjeseci 2021. porasla je za 14 posto, a Grupa je zabilježila neto dobit u iznosu od 318 miliona kuna, za razliku od gubitka zabilježenog u istom periodu prošle godine.

Na kraju prvog polugodišta 2021., Grupa je imala 1,8 milijardi kuna novčanih sredstava na svojim računima, zadržavši tako snažnu poziciju likvidnosti.

“S konsolidiranim prihodima iz kontinuiranog poslovanja od 12 milijardi kuna, prilagođenom konsolidiranom EBITDA-om u iznosu od 1,1 milijarde kuna i 318 milijuna kuna neto dobiti, s ponosom možemo reći da je iza nas najbolje prvo polugodište ikada, ne samo u rezultatskom smislu, nego i zbog uspješnog zaključenja nekoliko velikih projekata koji su Grupu postavili na put jačanja profitabilnosti.

Prije svega to je poslovna integracija Mercatora i njegova konsolidacija u naše finansijske izvještaje od 1. maja 2021. S obzirom na izvrsnu turističku sezonu, Grupa nastavlja snažno poslovati u trećem kvartalu, a to će, zajedno sa sinergijama koje ostvarujemo u maloprodaji te očekivanim zaključenjem prodaje grupe Zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods, značiti da će se finansijska pozicija Fortenova grupe i dalje poboljšavati“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, komentirajući rezultate ostvarene u prvom polugodištu 2021. godine.

Kad je riječ o nekonsolidiranim rezultatima temeljnih djelatnosti koji se odnose na 21 kompaniju u poslovnim područjima Maloprodaja, Prehrana i Poljoprivreda Fortenova grupe, ukupni ostvareni neto prihod od prodaje bio je za 2,4 posto veći,

EBITDA je narasla za 12,5 posto, dok je EBIT bio veći za čak 39,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, kad se uključi Mercator na jednakoj osnovi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


U pogledu pojedinih poslovnih područja, Prehrana je ostvarila najveće poboljšanje rezultata u usporedbi s prošlom godinom, s 12,5% većim neto prihodom od prodaje, porastom EBITDA-e od 23,6 posto i povećanjem EBIT-a od 40,1 posto u prvih pola godine, nakon što su rezultati u prvih šest mjeseci 2020. godine bili pod uticajem COVID-a 19 te nakon što je na tržište u 2021. lansirano nekoliko inovativnih proizvoda.

Poslovno područje maloprodaje, uključujući Mercator na jednakoj osnovi, ostvarilo je rast prihoda od 1,2 posto, EBITDA je narasla za 10,9 posto, EBIT za 65,9 posto. Ta su poboljšanja rezultat sinergija, boljih općih uslova trgovanja te toga što se segment veleprodaje u Konzumu počeo snažno oporavljati nakon popuštanja mjera vezanih za COVID-19 i otvaranja HORECA kanala.

Usljed velikog pada prodajnih cijena svinjskog mesa u odnosu na prvo polugodište 2020. godine, poslovno područje poljoprivrede zabilježilo je pad prihoda od 12,5 posto, što je rezultiralo i smanjenjem EBITDA-e za 19 miliona kuna i EBIT-a za 21 milion kuna.

“U prvih šest mjeseci 2021. godine Fortenova grupa fokusirala se na tržišnu realizaciju, ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju i dovršenje niza ključnih projekata. Taj se fokus na ostvarivanje zadanih ciljeva jasno ogleda u poboljšanju operativnih rezultata, u tome što prodaja Poslovne grupe zamrznute hrane napreduje u potpunosti prema planu, u refinanciranju duga Mercatora uz to što je 89,73 posto njegovih dionica preneseno na Fortenova grupu i njegova integracija u Poslovnu grupu maloprodaje teče vrlo uspješno, kao i u tome da je zaključeno nekoliko transakcija prodaje netemeljnih djelatnosti, čime je omogućeno daljnje fokusiranje na temeljna poslovna područja. Sveukupno gledajući, ovo je za Grupu bilo vrlo pozitivno prvo polugodište“, rekao je James Pearson, izvršni direktor za finansije Fortenova grupe.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Srđan Mandić o objektu u Velikom parku: Osim zabave, nikakve štete nije bilo

ROMANTIČAN TRENUTAK: Ana Sević se oglasila iz lifta u najboljem društvu