in

Evropske cijene dionica bliže se rekordnom nivou

Slatka-Tajna.Eu

Cijene dionica na evropskim berzama jutros su blago porasle, pa se STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica približio najvišem niovu u historiji, nakon što je ulagače ohrabrila poruka američkog Feda da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao za 0,30 posto, na 7.148 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 posto, na 15.854 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 6.679 bodova.

Ulagače je ohrabrio novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, kao i Nasdaqa, nakon što predsjednik američke centralne banke Jerome Powell nije dao jasnu sliku kada bi Fed mogao početi smanjivati kupovinu obveznica ili podizati kamatne stope.

Investitori procjenjuju da će Fed na zasjedanju u drugoj polovici septembra najaviti smanjivanje kupovine obveznica, a podizanje kamatnih stopa još će pričekati.

Powell je u petak poručio da se inflacija u SAD-u kreće oko dva posto, što je jedan od dva cilja američke centralne banke, ali da ima još mnogo prostora za ostvarenje drugog cilja – potpune zaposlenosti. Doduše, već duže vrijeme broj zaposlenih raste, no još se nije vratio na nivo od prije korona krize. Zbog toga će u fokusu ulagača i dalje biti izvještaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiču na smjer tržišta.

Analitičari kažu da bi rast zapošljavanja sporiji od očekivanog otvorio pitanje o tempu oporavka američke ekonomije, ali i naveo Fed da i dalje vodi popustljivu monetarnu politiku. S druge strane, snažni pokazatelji s tržišta rada mogli bi potaknuti raspravu o smanjivanju poticaja Feda u septembru, procjenjuju analitičari.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na azijskim berzama cijene dionica jutros su također porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,65 posto. Na Tokijskoj berzi, pak, Nikkei indeks ojačao je za 0,5 posto, na 27.789 bodova.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nitko nije obećao brzo rješenje preko noći

Mujo i Haso – Vjestacko Disanje