in

EU4Business: Tri miliona eura za metalsku, drvnu i mašinsku industriju

Slatka-Tajna.Eu

Njemačka organizacija GIZ danas je objavila javni poziv za prijavu projekata u oblasti metalskog i drvoprerađivačkog sektora, u okviru zajedničkog projekta EU i Vlade Njemačke EU4Business za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

U okviru Poziva, tri miliona eura bespovratnih sredstava bit će dostupno za mjere oporavka mikro, malih i srednjih preduzeća u metalskom, mašinskom i drvnom sektoru u BiH.

Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 48.000 eura, a bespovratna sredstva moći će se koristiti za primjenu industrijskih standarda i vrhunskih energetski efikasnih mašina, strategije dvostrukog ili više izvora u kupovini, razvoja strategije ulaska na tržište, inovacije digitalnog marketinga te drugim aktivnostima.

Obraćajući se novinarima u Sarajevu, menadžer Projekta Nils Wetzel istakao je da je prerađivačka industrija teško pogođena pandemijom, zbog čega su poremećeni lanci snadbijevanja, a preduzeća rade smanjenim kapacitetom, što veliki broj radnih mjesta dovodi u opasnost.

“S druge strane, kupci na ključnim tržištima počeli su reorganizovati svoje poslovne modele i tražiti dobavljače bliže svojim lokacijama, što predstavlja veliki potencijal. Zbog toga će EU i Njemačka pomoći malim i srednjim preduzećima u metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji da obnove lance snabdijevanja, povećaju pristup glavnim tržištima i razviju održive poslovne modele”, rekao je Wetzel.

Prijave je moguće podnijeti onlajn, putem aplikacijskog portala dostupnog na linku https://eu4business.core-enigma.com/.

Projekat podržava mikro, mala i srednja preduzeća u BiH da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive grupe u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog efekta pandemije stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukupna vrijednost Projekta, koji se provodi od 2021. do 2023. godine, iznosi 13,7 miliona eUra, a zajednički ga finansiraju EU sa 13 miliona i Vlada Njemačke sa 700.000 eura.

 

 

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Neka vaši mališani krenu u školu sa stilom

KamoSutra i The Babe Barbarella [HIT Sedmice] – Hayat Production