in

Uzgojem cvijeća pobijedio bolest i depresiju

Slatka-Tajna.Eu

SANSKI MOST – Kuća Fehreta Sadića u selu Trnova, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, okupana je cvijećem, a ovaj penzioner kaže kako u njegovom uzgoju i njegovanju pronalazi neophodni duševni mir i bijeg od sumorne svakodnevice. Sadić kaže kako je godinama radio u Francuskoj, gdje je stekao penziju, ali i zaradio rijetku bolest koja ga je mučila dosta vremena, zbog čega je zapao u depresiju. Dodaje kako se nakon toga vratio u rodni zavičaj, gdje sada živi sam, te se posvetio uzgajanju raznovrsnog ukrasnog cvijeća. Zahvaljujući ovom hobiju, kako kaže, pobijedio je bolest i njene psihičke posljedice.

“Vjerujte da je ovo jedinstvena terapija, bar se tako pokazalo u mom slučaju. Zahvaljujući cvijeću ja sam sada drugi čovjek. Gledati kako ono raste, razvija se i cvijeta, nešto je što se ne može opisati riječima”, kaže Sadić. Dvorište njegovo kuće danas je prepuno raznovrsnog cvijeća, kojem poklanja veliku pažnju i ljubav, a izgled njegovog imanja oduševljava sve prolaznike.

“Ispočetka je u selu bilo malo prijekih pogleda, jer mnogi smatraju da je ovo posao kojim treba da se bave žene. Međutim, ja se nisam obazirao na neke zlonamjerne komentare, niti me zanimaju, zanima me samo moje cvijeće”, kaže ovaj neobični penzioner. Kaže kako posjeduje preko 200 saksija u kojima se kočopere maćuhice, tratinčice, potočnice, begonije, zumbuli, zvončići, ruže, tulipani i drugo raznovrsno cvijeće, kojem poklanja dosta vremena. Samo da sve zalije, kaže ovaj penzioner, potrebno je više od sat vremena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Oko cvijeća uvijek ima posla, pupoljke koji uvenu treba ukloniti, kako bi mogli izrasti novi cvijetovi, zatim mu treba davati minerale i hranu kako bi raslo i napredovalo. Ništa od toge meni nije teško, sve radim s velikom pažnjom i tako ispunjavam vrijeme”, ističe Sadić. Dodaje kako cvijeće zahtijeva svakodnevnu ljubav i pažnju i da je po tome najsličnije čovjeku – ako se čovjek dobro brine o njemu, ono raste i cvjeta raznovrsnim cvjetovima.

Poznata je ljubav Sanjana prema ukrasnim biljkama, a po tome je i ovaj grad u prošlosti zaradio epitet “grad cvijeća”, koji ga je dugo krasio. Fehret Sadić je jedan od onih koji njeguju i nastavljaju ovu lijepu tradiciju nesebično darujući svojim biljkama ljubimicama veliku ljubav i pažnju.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zvezde Granda se provodile u Sarajevu, a onda je uslijedilo ugodno iznenađenje!

U ponedjeljak djelomice sunčano i toplije, ali nakon svježeg jutra