in

Uragan Ida stigao do obale SAD-a, pogodio Louisianu

Slatka-Tajna.Eu

Deseci tisuća ljudi bježe uoči udara Ide na obale Lousiane

Foto: NOAA / REUTERS

Uragan Ida udario je u južnu američku saveznu državu Louisianu. Uragan je pri prelasku Meksičkog zaljeva dobio dodatnu snagu. Najgora je to oluja od 1850-ih. Ida je najjače pogodila obalu u blizini Port Fourchona, a Nacionalni centar za praćenje uragana objavio je da je ojačala na 4. kategoriju te da njezini vjetrovi pušu brzinom većom od 250 kilometara na sat. 

Donio je sa sobom maksimalne vjetrove od oko 240 kilometara na sat kada je pogodio obalu nakon prelaska Meksičkog zaljeva, dodao je NHC. Uragani takve snage, jedan stupanj manje od najviše, obično uzrokuju katastrofalne posljedice, dodaje NHC, upozoravajući na visoku plimu i moguće poplave.

Ida je pogodila obalu u blizini Fort Fourchon, šesnaest godina nakon uragana Katrina koji je devastirao to područje na jugu SAD-a.

Deseci tisuća stanovnika Louisiane pobjeglo je u nedjelju iz te američke savezne države uoči dolaska Ide iz Meksičkog zaljeva. Očekuje se da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

Trenutačno najveća izmjerena brzina vjetra iznosi 249 km/h i ako se poveća za samo 10 km/h Ida će se pretvoriti u uragan pete kategorije. Louisianu dosada nikad nije pogodio uragan te snage, a prije 16 godina devastirao ju je uragan Katrina kada je poginulo više od 1800 ljudi.

Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzročila obilnu kišu. Nema informacija o smrtno stradalima. 

Guverner Louisiane upozorio je stanovništvo da bi “do večerašnjeg odlaska u krevet morali biti ondje gdje namjeravaju pričekati prolazak oluje”. Poručio im je da se pripreme jer prema prognozi, očekuje se silovito i brzo pogoršanje vremena.

Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Izvanredno stanje proglasio je i guverner susjedne savezne države Mississippi, a američki predsjednik Joe Biden rekao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

Nacionalni centar ranije je izvijestio da se Ida u 12 sati po mjesnom vremenu nalazi oko 80 km jugozapadno od ušća rijeke Mississippi i kreće se prema sjeverozapadu. Dok je iznad površine oceana može još više ojačati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Guverner Louisiane John Bel Edwards u subotu je stanovnike upozorio da bi “do večerašnjeg odlaska u krevet morali biti ondje gdje namjeravaju pričekati prolazak oluje”. Poručio im je da se dobro pripreme, jer prognoza za nedjelju predviđa silovito i brzo pogoršanje vremena.

Guverner susjedne savezne države Mississippi proglasio je izvanredno stanje.

Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzročila obilnu kišu. Nema informacija o smrtno stradalima. Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi. Država ne planira evakuirati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata.

Guverner Edwards kazao je ranije da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara. Istaknuo da će to možda biti najgori uragan u Louisiani od 1850-ih.

Louisianu je prije 16 godina devastirao uragan Katrina, a tada je poginulo više od 1800 ljudi. Vlasti su naredile evakuciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim postajama.

Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

Tvrtke su smanjile proizvodnju “offshore” nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom. Regionalna cjena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Katarina Stojković preporučuje neodoljive zalogaje za velike, ali i male

Joe Biden odao poštu američkim vojnicima ubijenim u Kabulu