in

Radnici Starbucksa pokušavaju osnovati prvi sindikat u SAD-u

Slatka-Tajna.Eu

Skupina radnika Starbucksa u američkom gradu Buffalo radi na formiranju prvog sindikata radnika u ovom lancu kafe. Radnici su najavili svoju namjeru u pismu direktoru Kevinu Johnsonu.
Nedavno je grupa od 50 radnika osnovala sindikalni organizacijski odbor na području Buffala u državi New York. Niti jedan od više od 8.000 Starbucks kafića u SAD -u još nema vlastiti sindikat, prenosi Guardian.

“Zovu nas Starbucks partnerima. Sada želimo postati pravi partneri kako bi se naš glas čuo, naši poslovi bili bolji i zadovoljstvo kupaca poboljšano”, rekao je jedan od osnivača Alexis Rizzo, koji je u Starbucksu radio posljednjih šest godina, od svoje 17. godine.

Radnici u Buffalu ukazuju na ozbiljan nedostatak osoblja, što ih čini preopterećenima, te na neisplaćivanje penzionog dodatka, kao i na probleme u komunikaciji između radnika i korporacije.

Mnogi radnici Starbucksa diljem SAD-a već su se žalili na nedostatak osoblja i gužvu tokom pandemije Covid-19, uključujući rad s agresivnim kupcima i prihvaćanje dugih i kompliciranih narudžbi pića, koje su popularizirali korisnici na TikToku.

Jedan od potpisnika sindikalnog pisma, barmen Brian Murray, rekao je za Guardian da je uprava posjetila kafić isti dan nakon što je primila pismo i razgovarala s radnicima o mogućim poboljšanjima.

Starbucks ima dugu historiju protivljenja radničkom sindikatu. Bivši direktor Howard Schultz lobirao je u Kongresu za reformu radnog zakonodavstva i potisnuo sve pokušaje sindikalnog udruživanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Korporacija je čak otpustila dva radnika zbog pokušaja osnivanja sindikata u Philadelphiji. Sud je u augustu ove godine presudio da je Starbucks postupao nezakonito.

Uprava popularnog lanca kafića i dalje ne želi sindikalnu organizaciju.

“Iako Starbucks poštuje slobodan izbor svojih partnera, čvrsto vjerujemo da u našem radnom okruženju, uz izuzetne naknade i beneficije, sindikat nije neophodan. Poštujemo pravo partnera na organiziranje, ali vjerujemo da to neće biti potrebno s obzirom na naše  okruženje usmjereno na partnera “, rekao je glasnogovornik Starbucksa za Guardian.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TEA TAIROVIĆ NAKON PORNO SKANDALA: Mislila sam da neću preživjeti

The Successful Treasure Hunter’s Secret Manual