in

Najgori dan predsjedavanja Joea Bidena

Slatka-Tajna.Eu

Kada je general Mark Milley u četvrtak nešto prije 9:15 ujutru obavijestio američkog predsjednika Joea Bidena da su teroristi aktivirali bombe na kapijama aerodroma u Kabulu, Biden je bio ljut i zaprepašten, ali nije bio iznenađen, prenosi CNN.

Biden je upravo sišao iz svoje rezidencije na trećem spratu do podrumske „sobe za situacije“, gdje su se visoki zvaničnici nacionalne bezbijednosti okupili oko tamnog drvenog stola kada su stigli prvi izvještaji i dramatičnoj situaciji iz Kabula.

To je bio košmarni scenario kojeg se Bajden bojao danima, jedna obavještajna procjena koja je upozoravala da će se to vjerovatno dogoditi. Ipak složenost situacije na terenu, hitnost misije evakuacije i malo vjerovatno partnerstvo sa talibanima radi kontrole bezbijednosti oko aerodroma ostavili su američke trupe tamo opasno izloženim i ponudili su Bidenu i njegovom timu ograničenje mogućnosti da ih zaštite.

Kako je dan odmicao, situacija je postajala sve mračnija. Izvještaji o američkim žrtvama na kraju su se pretvorile u potvrdu smrti američkih državljana, vijest koja je stigla u Bijelu kuću do podneva. Broj poginulih se popeo na 13. Vjeruje se da su poginuli američki marinci koji su vršli bezbjednosne provjere onih koji su ulazili na aerodrom, prenosi CNN.

 

Bidenov tim za nacionalnu bezbijednost imalo je malo vremena za emocionalnu obradu napada, rekao je jedan zvaničnik, pošto su ostali usredsređeni kako na misiju evakuacije ljudi iz Kabula, koja sa ulazi u najopasniju fazu do sada, tako i na cilj uklanjanja terorista.

Biden odlučio okončati 20-godišnji rat

Više pomoćnika iz Bijele kuće su u razgovoru za CNN opisali Bidena kao dosljedno mirnog i smirenog nakon napada. Ipak to trenutka kada je Joe Biden ušao u istočnu sobu Bijele kuće, poslije većeg dijela četvrtak iza zatvorenih vrata, napetost je bila evidentna.

„Bio je to težak dan“, rekao je on. „Dame i gospodo, došlo je vrijeme okončanja 20-godišnjeg rata“, rekao je Biden, prije nego što je otišao sa podijuma i otišao na još jedan sastanak.

Četvrtak je bio najsmrtonosniji dan za američke bezbjednosne trupe u skoro čitavoj deceniji, a za Bidena je bio najgori dan njegovog predstojećeg predsjedavanja.

Rat koji je skoro završen nakon 20 godina završava se u krvi i mukama i sa žestokim optužbama na račun predsjednika.

Izvor : Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps/Handout via REUTERS

Bidenovi pomoćnici tvrde da je on pravi čovjek za ovaj trenutak: vetaran spoljne politike, vojni tata… Ipak čitava legija kritičara, sada se pita da li se njegovo višedecenijsko iskustvo zbraja sa zdravom politikom ili kompetentnim rukovodstvo u trenutku krize, prenosi Nova.rs.

Kako Bidenove ocjene odobrenje već pokazuju znake opadanja, među demokratama raste strah da bi greške učinjene u Afganistanu mogle poremetiti ambicioznu domaću agendu.

Jen Psaki, Bidenova portparolka, priznala je da je unutar Bijele kuće bilo malo vremena za razmišljanje o bilo čemu mimo trenutne misije evakuacije, posebno jer je Joe Biden upozoren na brifingu u petak da su dalji napadi vrlo vjerovatni.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


„Tempirana bomba koja otkucava“

Od kada je Kabul pao pod vlast talibana 15. avgusta, američke i zapadne obavještajne agencije počele su da upozoravaju na povećani rizik od teroritičkog napada sa ciljem stvaranja haosa među gomilom Afganistanaca koji očajnički žele da pobjegnu.

Izvor : REUTERS/Johanna Geron

Mnogo terorista ISIS-a pobjeglo je iz zatvora širom Afganistana, što je podstaklo strah da bi mogli prodrijeti u snage bezbijednosti koje su talibani postavili oko aerodroma.

Obavještajni tokovi bili su „specifični, ozbiljni i vjerodostojni“ u danima koji su prethodili napadima na aerodromu, rekla je osoba upoznata sa tim. I dok su američke snage izvodile protivterorističke operacije oko Kabula kako bi pokušale da umanje prijetnju, zvaničnici su bili zabrinuti da je to „tempirana bomba koja otkucava“, dodala je ta osoba, prenosi CNN.

U utorak i srijedu, prijetnja je opet posala akutna da su američki zvaničnici počele da obavještavaju druge zapadne zelje koje su izvršavale svoje misije evakuacije da je isuviše opasno za nastavak.

U srijedu je State Department izdao upozorenje Amerikancima da se drže dalje od aerodromskih kapija do daljnjeg. To je posljednje sredstvo u situaciji u kojoj je Bidenova administracija već imala izuzetno ograničene mogućnosti, rekao je zvaničnik. Upozorenja nisu učinila ništa da rastjeraju gomile Afganistanaca koji su očajnički željeli da pobjegnu iz zemlje. Kada je odjeknula eksplozija, tijela su bila razbacana, a preživjeli su pokušavali da pobjegnu od užasa.

Mnogi u Bijeloj kući su bili frustrirani posljednjih sedmica zbog neuspjeha obavještajne zajednice da predvidi koliko će brzo Kabul pasti u ruke talibana.

Neki zvaničnici nacionalne bezbijednosti smatrali su napad u četvrtak kao najgori scenario za Bidena, s obzirom na njegovu računicu da bi povlačenje trupa vjerovatno imalo mali negativan uticaj na njegov položaj kod većine Amerikanaca, osim ako američke trupe ne budu ubijene.

Izvor : REUTERS/Ringo Chiu

U Kongresu i u agencijama za nacionalnu bezbijednost povećana je kontrola nad Bidenovom odlukom da se povuče iz Afganistana i kasnijim izvršenjem povlačenja. Nekoliko izvora koji su upoznati sa internim diskucijama u Bijeloj Kući i na Capitol Hillu o Afganistanu, rekli su za CNN da je veliki dio krivice za haotično povlačenje svaljen na Bidena i Bijelu kuću, a ne na vojne ili obavještajne agencije.

Neposredno prije napada u četvrtak, republikanci su napadali Bidena zbog Afganistana, optužujući ga da je odlaganje evakuacije u proljeće doprinijelo haosu u posljednji sat. Poslanici su izrazili frustraciju zbog nedostatka informacija koje doleze iz administracije posljednjih dana, jer su njene poruke u velikoj suprotnosti sa stvarnošću na terenu.

Ranije ove sedmice, Bidenovi zvaničnici su odbili da odgovore na pitanja o sastanku sa talibanima u toku povjerljlivog brifinga o Afganistanu. Izvještači također ne žele da kažu koliko je Amerikanaca ostalo u zemlji uprkos tome to se više puta tražilo da se dobiju određeni brojevi.

Nakon napada u Kabulu uslijedili su pozivi na ostavke i opoziv Bidena i njegovih glavnih savjetnika. Sve je još više eskaliralo prošto su se saznali detalji oko pogibije američkih vojnika na terenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILICA PAVLOVIĆ SE SREDILA SVJETSKI: Plavi top i duga suknja

BRANKA BLEK ROUZ: Još nisam za penzije