in

Katarina Stojković preporučuje neodoljive zalogaje za velike, ali i male

Slatka-Tajna.Eu

Slatke i slane, a zdrave delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Katarina Stojković, koja na svom blogu @veselizalogaji izražava kreativnost te svakodnevno dijeli neodoljive recepte za sve ljubitelje dobre hrane

 

HLJEB BEZ BRAŠNA

Suhi sastojci:

150 g zobenih pahuljica

100 g pečenog lješnjaka

2 kašike lana

2 kašike susama

5 punih kašika sjemenki tikve

5 kašika sjemenki suncokreta

1 kašičica cimeta

1/3 kašičice soli

1 kašika chia sjemenki

1/2 praška za pecivo

1-2 šake brusnice

 

Vlažni sastojci:

50 ml maslinovog ulja

350 ml vode

2 kašike agave ili meda

 

Priprema:

Usitniti zobene pahuljice, da se dobije brašno. Zatim usitniti ostale sjemenke (lješnik, golicu i suncokret), ali ne previše. Pomiješati sve suhe sastojke. Dodati vlažne sastojke i sve lijepo izmiješati. Ostaviti da sve odstoji 30-ak minuta. Prebaciti smjesu u kalup za hljeb, u koji je prethodno stavljen papir za pečenje. Peći jedan sat na 160 Celzijevih stepeni. Ostaviti hljeb u kalupu da se ohladi, pa ga tek onda sjeći.

 

TORTA S BOROVNICAMA

Sastojci:

Kora:

150 g keksa po izboru

15 sirovih hurmi

1/2 šolje orašastih plodova po izboru

 

Bijeli fil:

150 g indijskog oraha

100 g meda

3 kašike kokosovog ulja – otopljenog

 

Ljubičasti fil:

150 g indijskog oraha

50 g meda

100 g borovnica

3 kašike kokosovog ulja – otopljenog

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

Priprema:

Indijski orah potopiti u vodu na dva-tri sata da malo odstoji. Svaki sloj posebno mutiti, dok ne postane kompaktan i ujednačen​. Prvo u kalup staviti koru, preko bijeli fil, pa preko ljubičasti. Rashladiti lijepo u frižideru ili zamrzivaču prije služenja.

 

BABA GANUŠ

Sastojci:

1 plavi patlidžan

3 kašike maslinovog ulja

so, biber

peršun po ukusu, otprilike po 1/2 kašičice

2 čehna bijelog luka

1 kašičica tahinija

1/2 kašičice dimljene paprike

1/4 kašičice kumina

 

Priprema:

Patlidžan oprati i presjeći na pola. Posoliti i ostaviti 15-ak minuta. Staviti ga na papir za pečenje, ali isječenu stranu okrenite nadolje. Malo poprskati maslinovim uljem i peći 40 minuta na 220 Celzijevih stepeni.  Kada se ispeče, ostaviti da se prohladi, a zatim izvaditi meso patlidžana i staviti ga u zdjelu. Lijepo izgnječiti i dodati ostale sastojke. Dobro miješati, da se dobije svjetlija boja od prvobitne. Proces se može ubrzati štapnim mikserom. Po želji, dodati i koju kap limunovog soka.

 

Bonus: Isjeći tortilje na manje kolutove. Premazati ih maslinovim uljem i staviti na kalupe za mafine, ali tako što se kalup stavi naopako, pa po njemu poredati krugove. Peći tri minute na 200 Celzijevih stepeni, pa uz pomoć krpe ili rukavice svaki krug lijepo pritisnuti da se oblikuje oko kalupa i peći još dvije-tri minute. Izvaditi iz rerne, prohladiti i u kalupima od tortilja poslužiti namaz.

 

PROLJETNE ROLNICE

Sastojci:

1 isjeckani crni luk

2 čehna bijelog luka

450 g zamrznutog kineskog mixa

1 šaka riže

3-4 kašike soja sosa

 

Sos:

2 čehna bijelog luka

2 kašike meda

1/3 šolje paradajz pelata

150 ml vode

sok 1/2 limuna

1 kašika gustina

2 kašike susama

 

Priprema:

Na malo ulja propržiti  isjeckani crni luk i dva čehna bijelog luka. Kada luk postane staklast, dodati  zamrznuti kineski mix i šaku riže. Krčkati na laganoj vatri 15-ak minuta, uz povremeno dodavanje vode, da se riža skuha. Pet minuta prije kraja dodati tri-četiri kašike soja sosa, suhe začine i so po ukusu.

Kore isjeći na četvrtine. Pravougaonik premazati sa strane žumancem, staviti fil na sredinu, pa saviti lijepo sa strane i onda uviti u rolnicu. Redati u pleh. Na kraju sve premazati žumancem i peći 15 minuta na 200 Celzijevih stepeni.

Sos: 2 čehna bijelog luka kratko propržiti na malo maslinovog ulja. Dodati dvije kašike meda, 1/3 šolje paradajz pelata, 150 ml vode, sok 1/2 limuna i sve lijepo promiješati i krčkati na srednjoj vatri. Kašiku gustina razmutiti s dvije kašike vode, pa dodati u smjesu koja se kuha. Lijepo izmiješati i krčkati još malo dok se ne zgusne. Na kraju dodati dvije kašike susama, malo soli, izmiješati i poslužiti uz pečene rolnice.

The post Katarina Stojković preporučuje neodoljive zalogaje za velike, ali i male appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Sa liderima Bosne i Hercegovine smo zajedno postavili temelje koji će doprinjeti razvoju”

Uragan Ida stigao do obale SAD-a, pogodio Louisianu