Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

“Prekinuti spiralu zločina nad našim narodom koji se ponavlja u kontinuitetu kroz historiju”

Slatka-Tajna.Eu













Ramiz Salkić ne krije zabrinutost, iz Mostara poručio: “Prekinuti spiralu zločina nad našim narodom koji se ponavlja u kontinuitetu kroz historiju”

















Banjaluka 18.08.2016
Ramiz Salkic press konferencija u Palati predsjednika RS povodom referenduma u RS.
Foto Dejan Moconja

U organizaciji Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostara, povodom obilježavanja 80 godina od zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine na jami Čavkarici u augustu 1941. godine, večeras je u Centru za kulturu Mostar održana javna tribina pod nazivom “Prešućeni zločini ustanika: Od Čavkarice do Koraja”.

Gost predavač bio je Avdo Huseinović. Takozvani “ustanici” su u augustu 1941. godine u jamu Čavkaricu duboku nekoliko stotina metara u hercegovačkom kršu, nedaleko od Bileće, bacili više stotina Bošnjaka, mahom žena i djece.

Znaju se imena 468 ubijenih i bačenih u Čavkaricu, ali se osnovano vjeruje da je broj znatno veći. Za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice ubijene.

Večerašnjoj tribini je prisustvovao i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je istakao da je Čavkarica jedan od mnogobrojnih primjera masovnog i sistematskog ubistva Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata.

“Da smo nakon Drugog svjetskog rata imali slobodu govoriti, pisati i dokumentirati genocid nad našim narodom vrlo vjerovatno ne bi nam se ponovio tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Čavkarica je jedan od mnogobrojnih primjera masovnog i sistematskog ubistva Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata o kojima se šutjelo”, rekao je Salkić.

Kako je naglasio, tadašnji sistem i nepostojanje spremnosti i slobode da se govori o zločinima spriječilo je da se rasvijetli sudbina Bošnjaka istočne Hercegovine koji su bačeni u jamu Čavkaricu.

“Zbog toga cijenimo i iskoristimo današnju slobodu da govorimo, pišemo i dokumentujemo sve zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u prošlosti. To je jedan od načina da donekle spriječimo buduće zločine nad našim narodom. Živimo u vremenu organiziranog i sistematskog negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida. U vremenu veličanja presuđenih ratnih zločinaca za genocid i udružene zločinačke poduhvate”, dodao je Salkić.

Prema njegovim riječima, slobodno možemo govoriti o provođenju završne faze genocida, koja obuhvata veličanje ratnih zločinaca, poricanje, minimiziranje zločina, vrijeđanje, ponižavanje i diskriminaciju žrtava.

“Ovakvo ponašanje pokazuje da zločinačke ideologije nisu poražene već da su tu oko nas i da samo čekaju novu priliku. Mi im tu priliku nikada više ne smijemo pružiti. Ova i buduće generacije Bošnjaka imaju obavezu prekinuti spiralu zločina nad našim narodom koji se ponavlja u kontinuitetu kroz historiju”, zaključio je potpredsjednik bh. entiteta RS – prenio je Klix.











Back to Top

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

EMRAH EMŠO O NOVOJ PJESMI I PRIVATNOM ŽIVOTU: Pitajte Aleksandru Bursać o duetu

5 zlatnih savjeta za roditelje prvačića

Back to Top
close

Log In

Or with username:

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Hey Friend! Before You Go…

Get the best viral stories straight into your inbox before everyone else!

Don't worry, we don't spam

Close
Close