in

Da li će doći do sastanka sa Schmidtom koji je jučer najavio Dodik?

Slatka-Tajna.Eu

Sedam dana nakon što je na snagu stupio Inzkov zakon iz Tužilaštva BiH informacija da su formirana 22 predmeta u vezi negiranja genocida. Za to vrijeme nepoznato je da li će doći do sastanka sa Christianom Schmidtom koji je jučer najavio Milorad Dodik. OHR ne zna ništa o tome, opozicija u Republici Srpskoj zna da neće.

Nema sastanka na Jahorini. Da li će do njega doći narednih dana, u kabinetu Milorada Dodika bez odgovora. U Uredu Visokog predstavnika, kažu, zvaničan poziv nije stigao, a kada i ako dođe, tada ćemo komentirati. Ako do sastanka i dođe, na njemu neće biti opozicionih lidera iz RS, iako je Milorad Dodik najavio kako će se svi zajedno sastati sa Christianom Schmidtom.

Reakcije na društvenim mrežama

Iako je Milorad Dodik u nekoliko navrata podvukao kako razgovora sa Visokim predstavnikom nema, podršku zvaničnog Beograda čini se ipak nije dobio. Nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem najavio je razgovore sa Schmidtom, ne sa Visokim predstavnikom već, sa, kako je kazao bivšim ministrom poljoprivrede i poslanikom njemačkog Bundestaga.

U očekivanju povratka, ili kako čak neki najavljuju odlaska Milorada Dodika u trajnu mirovinu, član Predsjedništva BiH nastavlja da vrijeđa Visokog predstavnika, i Bošnjake.

Usljedile su brojne rekacije na društvenim mržama koje navedene izjave upoređuju sa izjavama Radovana Karadžića, Ratka Mladića uoči izvršenja genocida, ali i Adolfa Hitlera pred holokaust.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Formirani predmeti

U SDP su pozvali Tužilaštvo BiH da reaguje zbog govora mržnje.

“Na kraju, jasno je da Dodik ovaj put nastupa kukavički. U strahu od institucija države Bosne i Hercegovine, zbog kojih više javno ne može poricati genocid, takvu politiku kompenzuje intenzivnijim govorom mržnje usmjerene protiv Bošnjaka i muslimana. Ne čudi nas da Dodik kao historijski “izvor” za svoje skandalozne tvrdnje uzima srednjoškolsku lektiru, ali nas čudi dosadašnja šutnja institucija na falsifikovanje historijskih činjenica sa ciljem širenja očite mržnje prema jednoj etničkoj, odnosno vjerskoj grupi”, naveli su iz SDP-a. BiH.

U Tužilaštvu BiH danas su za N1 potvrdili da su do sada formirana 22 predmeta po prijavama za krivična djela negiranje genocida, a nakon stupanja na snagu zakonske odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MUSTAFA SANDAL O SUDSKOM SPORU SA EMINOM JAHOVIĆ I NOVOJ LJUBAVI: Šta god da kažem mogli biste shvatiti pogrešno

Vakcinisanim radnicima investicioni gigant obećao po 1.000 dolara