in

U sve više zemalja EU-a za normalan život bit će nužna covid potvrda

Slatka-Tajna.Eu

Covid putovnica

Foto: Illustration / Shutterstock

Broj novozaraženih u svijetu od početka pandemije prešao je 200 milijuna. Umrlih je gotovo 4,3 milijuna. Zbog naglog širenja delta varijante, u sve više europskih zemalja za normalan život bit će nužna covid potvrda.

Stanovnici Rima pohrlili su u centar za cijepljenje protiv koronavirusa dan uoči uvođenja tzv. “zelene propusnice”. Riječ je o COVID potvrdi koja će biti potrebna za ulazak u barove i restorane, teretane i kina, na sportske manifestacije i koncerte, a vjerojatno i za pristup školi učenika starijih od 12 godina te za putovanja iz grada u grad. Cilj je obuzdati širenje izrazito zarazne delta varijante virusa.

COVID potvrda imat će sličnu ulogu u Francuskoj nakon što je ustavni sud odobrio stupanje na snagu zakona kojim se proširuje područje njezine primjene. Negativan test ili dokaz o cijepljenju, odnosno preboljenom COVID-u zdravstvenim će djelatnicima biti potreban za obavljanje posla, a stanovnicima za putovanje vlakom i zrakoplovom te za ulazak u barove i restorane.

– Očekujemo dnevne gubitke i do 40 posto. Neki se ne žele cijepiti. Razumljivo je da nakon što ti zbog testiranja već 10-ti put kopaju po nosu, više ne razmišljaš o odlasku u restoran, kaže menadžer restorana laurent Bondil. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je početak cijepljenja dodatnom, trećom dozom u rujnu.

Domaćin Olimpijskih igara Tokijo, s više od 5000 zaraženih u jednom danu oborio je crni rekord. Stručnjaci strahuju da bi se zbog brzog širenja delta varijante virusa zdravstveni sustav uskoro mogao urušiti. Vlada razmatra uvođenje policijskog sata. U Tokiju je uvedeno izvanredno stanje koje bi trebalo ostati na snazi do kraja kolovoza. Tamo gdje je ono na snazi ukinuto je posluživanje alkohola u restoranima i uveden je rad od kuće.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon što je zbog delta soja u Kini zabilježen najveći broj novozaraženih od 2020., u toj je zemlji prvi put ovoga tjedna pao broj slučajeva lokalnog širenja zaraze. Kineske vlasti nastavljaju stroge mjere za suzbijanje epidemije pa se, primjerice, u gradu Wuhanu provodi testiranje svih 12 milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DIVLJE I SEKSI: Nina Badrić u neobičnom izdanju

Unauthorized Affiliate – error page