in

Dodik i delegacija Republike Srpske kod Vučića

Slatka-Tajna.Eu

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom počeo je 4. avgusta u Beogradu, a, kako se očekuje, glavna tema su izmene krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida.

Poseta Milorada Dodika Beogradu sa delegacijom bh. entiteta Republika Srpska dešava se u trenutku kada politički predstavnici Srba u BiH bojkotuju rad državnih institucija.

Odluka o bojkotu usledila je nakon što je odlazeći Visoki predstavnika za BiH Valentin Incko (Inzko), potvrdio izmene krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Vučić je ranije, uoči sastanka sa političkim predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine, 1. avgusta, izjavio da će njegove poruke biti da mir mora da se sačuva, da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum i da će “uvek biti uz narod u Republici Srpskoj.”

U delegaciji se, pored Dodika, nalaze i predsednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović, predsednik skupštine bh. entiteta RS Nedeljko Čubrilović, i predsednik vlade bh. entiteta RS Radovan Višković.

Negatori genocida u zatvor do pet godina

Po krivičnom zakonu BiH, negatori genocida i oni koji veličaju ratne zločince, mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do pet godina.

Skupština bh. entiteta Republika Srpksa saopštila je petak, 30. jula, da su ove izmene zakona „neprimenjive“.

Valentin Incko (Inzko) potpisao je petak, 23. jula odluku o izmenama krivičnog zakonika kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

To je bila poslednja njegova odluka, pre nego što ga je na toj funkciji zamenio novi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prvom sastanku Šmita sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji je održan u utorak, 3. avgusta u Sarajevu, srpski član Predsedništva Milorad Dodik nije prisustvovao.

Politički predstavnici Srba dovode u pitanje izbor Šmita na mesto Visokog predstavnika, a protiv njegovog imenovanja bile su Kina i Rusija.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izjavio je 4. avgusta u Sarajevu, u prvom obraćanju medijima nakon što je 1. avgusta stupio na dužnost, kako u BiH ne treba energija da se troši na cementiranje podela.

On je dodao i da treba gledati u budućnost, ali i „da se mora prihvatiti ono što je bilo u prošlosti.“

Presuda o genocidu u Srebrenici

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila.

Tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini.

Vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Otvoreno pismo Vladi i Parlamentu FBiH: Hitno usvojiti zakone koji će rasteretiti cijenu rada i omogućiti značajno povećanje najniže plaće u FBiH

ZA SVOU DJECU ĆU UVIJEK BITI TATA, MAJKU IMAJU: Electra Elite je mnoge zatekla izjavom