in

BRUNO STOJIĆ OSUĐEN ZA UZP U HAŠKOM TRIBUNALU IZVINIO SE BOŠNJACIMA: ‘Do kraja života ću nositi osjećaj krivice zbog patnje’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/08/640px-bruno_stojic_and_slobodan_praljak_2013.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/08/640px-bruno_stojic_and_slobodan_praljak_2013.jpg”,”caption”:””,”bg”:”6d6255″},{“img”:”/img/vijesti/2021/08/tan2017-11-29-102829741-0-175455.jpeg”,”full”:”/img/vijesti/2021/08/tan2017-11-29-102829741-0-175455.jpeg”,”caption”:””,”bg”:”d7c7ac”},{“img”:”/img/vijesti/2021/08/stojic_travnik.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/08/stojic_travnik.jpg”,”caption”:””,”bg”:”6b6e62″},{“img”:”/img/vijesti/2021/08/bruno_stojic_haski_tribunal1.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/08/bruno_stojic_haski_tribunal1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”f1c088″}]

Nekadašnji ministar odbrane Herceg-Bosne Bruno Stojić osuđen je na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini. Sredinom juna uputio je Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS), koji treba odlučiti o njegovom zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu, pismo u kojem izražava žaljenje zbog svih žrtava. Na prijedlog našeg redovnog čitatelja iz Čitluka, pismo je u cijelosti objavljeno u Oslobođenju.

Osjećaj krivnje

”Potpuno svjestan težine djela za koje sam proglašen krivim i osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora, želim ponoviti da prihvaćam svoju odgovornost i izražavam najiskrenije žaljenje u potpunosti i bezuvjetno. Do kraja života ću nositi osjećaj krivnje da sam mogao i morao učiniti mnogo više da se osigura poštovanje ljudskog digniteta i spriječe neizrecive patnje žrtava i njihovih obitelji koje se navode u presudi kojom sam proglašen krivim.

Nikada se nisam smatrao nekim tko bi mogao imati bilo kakve zle namjere prema pripadnicima drugih naroda u i izvan Bosne i Hercegovine i uvijek sam se trudio da prema drugima imam odnos kakav bih želio da oni imaju prema meni. Neupitno je da u tome nisam u potpunosti uspio i to za vrijeme relevantno za presudu kojom sam proglašen krivim. Mislim, međutim, da sam shvatio svoje pogreške i da je moj odnos prema Bošnjacima kao najvećim žrtvama rata pun uvažavanja i da sam teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine moraju biti neupitni. Istovjetno, neupitno je da Bosna i Hercegovina mora biti utemeljena na principima na kojima počiva Europska unija, čiji će član, nadam se, i postati.

Iskreno se nadam da moje javno iskazano prihvaćanje odgovornosti i žaljenje mogu biti doprinos toliko potrebnom pomirenju naroda u Bosni i Hercegovini i regiji. Iako se i u presudi kojom sam proglašen krivim može doći do zaključka da nisam dosljedno zauzimao takav stav, želim napomenuti da sam upravo iz tih razloga i naveo da sam shvatio svoje pogreške i da su moja razmišljanja drugačija od onih iz ratnog perioda. O tome sam i ranije, a ne samo u ovom izjašnjavanju, iznio stavove o svom kajanju i žaljenju uz izvinjenje žrtvama Muslimanima jer je već bilo dosta govora u mojoj molbi za ranije puštanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Bez javnog angažmana

Stavu iznesenom u ovom izjašnjenju je imao doprinos i dugogodišnji proces rehabilitacije kroz koji sam prošao u zatvoru, a i uz veliku pomoć moje najbliže obitelji koja bez bilo kakve rezerve dijeli moje poglede.

Kao što nisam posebno spominjao u svom zahtjevu za ranije puštanje, nemam posebnih zdravstvenih problema i iskreno se nadam da ću uz vaše razumijevanje biti u prilici da se pridružim svojoj obitelji i zajedno s njom nastavim život bez bilo kakvog javnog angažiranja i bilo kakvog, ni najmanjeg, pokušaja revidiranja činjenica utvrđenih presudama međunarodnih kaznenih sudova ili sudova u Bosni i Hercegovini”, napisao je Bruno Stojić.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MIRJANA KARANOVIĆ MOŽE DA DOBIJE ULOGU! Lukas progovorio o kastingu za SERIJU o svom životu, opleo po KIJI: Ona NE dolazi u OBZIR!

MILICA PAVLOVIĆ SE SKINULA U KUPAĆI: Najljepše je kad je sve prirodno