in

U planu produžetak vakcinacije građana KS bez najave

Slatka-Tajna.Eu

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska od 15. jula do danas, u danima u kojima se obavljala vakcinacija, prvu ili drugu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo oko 64.250 građana, što u prosjeku čini nešto više od 4.280 građana dnevno. Masovna imunizacija u toku je i u Federaciji. Najviše interesa, očekivano u Kantonu Sarajevo.

Nakon kratkog čekanja u redu, uslijedila je vakcinacija. Mirsad Popović je sada imuniziran i siguran da je opasnost od korona virusa otklonjena. Kaže, dvoumio se nije nijednog trenutka.

Prilika za imunizaciju

”Super je sve ovo, za sada je stvarno super, kako će dalje biti… ne znam. Šta će meni ko pričati o tome, moramo se vakcinisati i to je to”, kazao nam je Mirsad Popović.

A u Zetri gdje je u toku masovna imunizacija, vakcinisao se i Sead Lisak.

”Ovdje sam primio i prvu vakcinu i revakcinisao se. Prošlo je 14 dana. Sinoć sam došao iz EU, samo sam pokazao ovaj qr kod, i bez ikakvih je sve problema bilo. AstraZenecu sam primio”, rekao je Sead Lisak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Osim Mirsada i Seada veliki broj građana Kantona Sarajevo iskoristio je priliku za imunizaciju. U protekla dva dana u Zetri je vakcinisano skoro pet hiljada osoba. Ovaj trend nastavljen je i danas pa je do 14 sati vakcinisano više od hiljadu osoba. Vrata Zetre i dalje će biti otvorena.

”U planu imamo produžetak vakcinacije građana bez najave sa tim da to više ne bi zvali Dani otvorenih vrata. Jednostavno građani mogu doći i vakcinisati se. Imamo još raspoloživih vakcina, to su AstraZeneca vakcine. Za sada ima vakcina raspoloživih i očekujemo dolazak još 10 hiljada doza ovih vakcina. Nadamo se da će ovo postati praksa”, rekla je Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva.

Novi slučajevi zaraze

Kanton Sarajevo prednjači u Federaciji po broju vakcinisanih. 25% građana je primilo prvu dozu. Masovna imunizacija u toku je i u Tuzlanskom kantonu, Unsko-sanskom i u Kantonu 10. U entitetu Republika Srpska masovna vakcinacija uveliko traje, a vakcinisano je više od 230 hiljada osoba. Brčko Distrikt također provodi masovnu imunizaciju.

”Mi smo 26. prošlog mjeseca počeli masovnu imunizaciju od 8 do 20 sati. Od narednog vikenda započet ćemo vakcinaciju i bez najave u Omladinskom centru koji će biti vikendom dakle. Prvom dozom u Distriktu Brčko vakcinisano je više od 8,5 hiljada građana”, naveo je Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

Dok raste broj vakcinisanih, bilježe se i novi slučajevi zaraze korona virusom. U Federaciji 32 nova slučaja, u RS-u dva, a u Distriktu jedan. Trenutno je više od 80 osoba hospitalizirano u BiH i to nije zabrinjavajući broj, kažu stručnjaci. No, taj broj bi mogao biti značajno veći tokom jeseni ukoliko građani ne pokažu odgovornost i ne vakcinišu se, poručuju epidemiolozi. Nakon 18 mjeseci od početka pandemije vakcine su dostupne bh. građanima i sada je sve do njih samih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZASUKALA RUKAVE: Nadica Zeljković se vratila na posao

Ultimate Hockey Transformation | Year-round off-ice training programs to help you transform your game, development, and career!