Categories: Novosti

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Foto: HRT / HTV

Međunarodni je dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugome svjetskom ratu. Na romskom groblju u Uštici kod Jasenovca održana je komemoracija, koju desetu godinu zaredom organiziraju Savez Roma u Hrvatskoj “Kali Sara” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi. 

Uz prošlost, sudionici komemoracije dotaknuli su se i sadašnjosti. Upozoreno je da se položaj Roma u društvu treba unaprijediti i da romska zajednica ne može to učiniti sama, nego da joj je potrebna pomoć društva, ali i Vlade. Uz organizatore, predstavnike romske zajednice, na komemoraciji su bili i predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade.

U Uštici je nakon Drugog svjetskog rata pronađena 21 masovna grobnica. Ubijeno je 16.000 Roma, a među žrtvama je bilo 5000 žena i više od 5600 djece, rekla je novinarka HTV-a Iva Magušić Dumančić za podnevni Dnevnik.   

– Romski i židovski narodi koje zastupam u RH te predstavnici srpskog naroda u 2021. očekuju zabranu, kažnjavanje isticanja znakovlja zločinačkog ustaškog pokreta. Očekujemo po uzoru na njemački zakon i kažnjavanje pojedinaca za isticanje bilo kakvih parola i pozdrava koji je s tim u vezi i koji zločin genocida negiraju, rekao je među ostalim Veljko Kajtazi, saborski zastupnik. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– U koncentracijskom logoru Auschwitzu ubijeno je 2897 Roma, ali konačan broj stradalih, kao i u Jasenovcu, nikad se neće moći utvrditi, ističe povjesničar Danijel Vojak s Instituta “Ivo Pilar”.

– Nemoguće je sa stopostotnom preciznošću reći taj broj jer ustaške logorske vlasti nisu ostavile nikakvu relevantnu dokumentaciju. Rome se nije upisivalo po imenu i prezimenu, nego po vagonima. U ljeto 1941. godine izvršen je popis Roma. Ustaške vlasti točno su znale na kojim prostorima i u kojem broju Romi žive. Zabranili su im kretanje, trgovanje i na neki su ih način stacionirali, rekao je među ostalim Vojak za Hrvatski radio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Sari na pragu novog posla

Mauricio Sari je bez posla od kada je u martu napustio Lacio, ali vjerovatno će…

23 minute ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

24 minute ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

24 minute ago

Ove vrste voća bismo trebali jesti svake sedmice

Uz konzumiranje voća povezuje se mnogo zdravstvenih dobrobiti. Nutricionista Lon Ben-Asher izdvojio je najbolje vrste…

2 sata ago

Vijest koja je uzburkala javnost, Jelena ostala bez imovine: Otkrivamo sve detalje Karleušinog razvoda

Razvod Jelene Karleuše desi se davno a ovo su svi detalji Kada su se 2005.…

2 sata ago

Raiffeisen krediti za energetsku efikasnost

Kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost Kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa…

2 sata ago