in

Jučer je bio najteži dan po angažiranosti protupožarnih snaga

Slatka-Tajna.Eu

Mario Banožić, Slavko Tucaković i Ivan Kovačević

Foto: HRT / HTV

Ministar obrane Mario Banožić obišao je protupožarne snage koje gase požar kod Segeta Gornjeg. Kazao je da je jučer bio najteži dan po angažiranosti protupožarnih snaga, čak 10 protupožarnih naleta i 52 sata naleta.   

– Utrošeno je više od 32.000 goriva. Ispušteno je više od dvije tone vode na različita požarišta. Tako pokušavamo zaustaviti sve požare. Jučer su u jednom trenutku bila otvorena tri požarišta. Najveće je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Otvorilo se i požarište u Drinovcima u Šibensko-kninskoj županiji te Bili brig u Zadarskoj županiji. Uspjeli smo sa zrakoplovnim snagama pokriti sve potrebe požara, a osim toga jedan kanader otišao je i u Tursku u humanitarnu zadaću, kazao je Banožić.

Istaknuo je da je u Divuljama 30 vojnika kopnene vojske koji su ondje kao potpora. 

– Na taj način pokazujemo spremnost HV-a. Od ove protupožarne sezone imali smo 50 aktivnosti, a od toga 20 u Šibensko-kninskoj županiji, 16 u Splitsko-dalmatinskoj, 11 u Zadarskoj, a bilo ih je i u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. Nastojimo djelovati s civilnom zaštitom gdje se god to traži. Mogu čestitati svakom hrvatskom vojniku koji je bio uključen u sve zadaće, bilo s kopna ili zraka. Siguran sam da ćemo ovu protupožarnu sezonu izgurati do kraja, ali i pomoći svim našim zemljama partnerima koje su do sada bile uvijek spremne pomoći nama, dodao je. 

Tucaković: Požar kod Segeta Gornjeg je pod kontrolom, ali treba biti oprezan zbog mogućeg pojačavanja vjetra

Od jutarnjih sati požar je pod nadzorom vatrogasaca. Kada su se priključila jutros dva zrakoplova, požar je stavljen pod potpunu kontrolu, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.  

– Tijekom cijele noći vatrogasci su imali pune ruke posla, a posebno na području Trogira, Kaštela, ali i Makarske rivijere. U jednom trenutku bila su 194 vatrogasca koja su obranila kuće na južnoj strani, gdje je požar najviše prijetio. Požari su odbijeni i stavljeni su jutros pod kontrolu. Nema dima, ali oprez mora biti veliki posebno ako se vjetar danas malo pojača. Zato će se vatrogasci podijeliti na terenu. Zajedno s Hrvatskom vojskom djelovat ćemo u požarištu s naprtnjačama u razmacima od 25 do 50 metara, dodaje Tucaković i napominje da je dosad izgorjelo oko 700 hektara površine. U vezi s uzrokom požara policija radi svoj posao, rekao je. 

Ove godine bio je 2141 požar na području priobalja, a lani u isto doba 3232. Također ove godine 8.095 ha opožarene površine, a lani 33.000 ha.

– Kada promatramo podatke o požarima u srpnju u priobalju, onda ih je bilo 100 više. To dovoljno govori o situaciji i stanju isušenosti biljaka, trave i borova. Molim sve ljude da se odgovorno ponašamo i da do požara više ne dolazi. Ako se i pojave, onda neka što prije jave nadležnoj vatrogasnoj postaji, dodaje Tucaković.  

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kovačević: Ovo je najveći požar u posljednje tri godine, ali materijalna šteta nije velika 

Meteorološki je ova godina najsličnija 2017. godini, rekao je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik.

– Imali smo jako kišno proljeće, dok je na području Splita u lipnju palo samo 4,4 litre kiše po četvornom metru. Zbog toga se trava dovoljno osuši te ako nemamo srpanj dovoljno kišan, onda se događaju ovakvi ekstremi. Paljenje bilja trebamo zaboraviti, a vatrogasne postrojbe što prije nazvati, jer brzina naše intervencije ovisi samo o brzini našeg dolaska. Zato je što ranija dojava jako bitna, dodao je Ivica Kovačević.

Potvrdio je da je ovo najveći požar u posljednje tri godine.

– Do sada imamo podatak o 700 hektara površine, ali materijalna šteta stvarno nije velika. Objekti nisu stradali, ljudi nisu bili ugroženi, a ni veliki dio šume nije izgorio, istaknuo je.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BRIŽNA MAJKA NIJE KORISTILA TERMINE SA DJETETOM, PODNIO SAM KRIVIČNU PRIJAVU: Milan Popović i Severina u novom ratu za skrbni

BEST OF NUNI – Nuni i slovenka – Slovenka saznala da je na LAJVU!|#11