in

Brojke zaraženih u Federaciji BiH rastu

Slatka-Tajna.Eu

Posljednji sedmični detaljan izvještaj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovina jasno ukazuje na porast incidence zaraze korona virusom.

Precizno su epidemiolozi ovog Zavoda izveli zaključak – prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Federaciji BiH, zaključno sa 2. avgustom 2021. godine – trenutno je evidentirano 1.878 aktivnih slučajeva, odnosno novozaraženih infekcijom COVID-19.

Analiza broja i incidence laboratorijski potvrđenih i smrtnih slučajeva COVID-19 prema kantonima Federacije BiH ( 02. avgusta 2021.) pokazuje da je sedmodnevna incidenca 10,7 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Izvor : ZZJZ FBiH

 

Najviše novooboljelih u Kantonu Sarajevo

Podsjetimo, incidenca ili učestalost je statistički pojam kojim se u epidemiologiji izražava broj novozaraženih ili novooboljelih osoba.

„U posljednjih sedam dana, najviša 7-dnevna incidenca je zabilježena u Kantonu Sarajevo, Hercegovačkoneretvanskom kantonu i Zapadnohercegovačkom kantonu.“- saopštavaju iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Pokazatelji koji na to ukazuju su brojke iz Kantona Sarajeva gdje je potvrđeno 46.758 novozaraženih , a incidenca na 100.000 stanovnika je oko 11.119, dok je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj potvrđenih slučajeva zaraze Covidom 28.184 , a incidenca na 100.000 stanovnika je 12.989.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izvor : ZZJZ FBiH

Do 02. avgusta 2021.godine, Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 5.542 smrtna slučaja. Osobe starije od 60 godina čine 83,4% umrlih od Covid infekcije. Na sreću, ove brojke nisu u porastu.

U Federaciji BiH na bolničkom liječenje trenutno je 38 osoba zbog COVID-19 bolesti, od kojih su 2 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Šta nam govori broj novozaraženih na kraju sedmice, ali i brojke hospitalizovanih?

Sedmični izvještaj je ipak najbolji pokazatelj stanja epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovini.

Izvor : ZZJZ FBiH

U prošloj sedmici bilježi se rast broja novozaraženih infekcijom COVID-19 i 7-dnevne incidence. U padu je broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19 i ukupan broj hospitalizovanih pacijenata od COVID-19 na kraju sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Milica Pavlović i Saša Matić objavili duet “Oko Moje” poslije godinu i po dana čekanja (Video)

Najveći silikoni na estradi! Helena Topalović preterala! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus