in

U utorak barem djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho

Slatka-Tajna.Eu

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Dok neki saniraju posljedice prošlodnevnih nevremena, i tijekom ponedjeljka je bilo onih koji su doživjeli i pljuskove i munje, u Istri i pijavice. 

No mnogi su i odahnuli od vrućine. U sjevernim je krajevima Hrvatske najviša temperatura zraka bila i za oko 8 °C niža nego u nedjelju. Manje osvježenje moglo se osjetiti gotovo posvuda, ali ne i na jugu Hrvatske, gdje se zadržalo podjednako vruće i sparno.

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Premda nam je topliji zrak već počeo dolaziti, vrućina se do vikenda neće posvuda vratiti. Ovaj će tjedan u većini krajeva, osobito unutrašnjosti, biti jedan od svježijih u dosadašnjem dijelu ljeta – u kopnenom području uz malo vrućih dana, ponegdje i nimalo, pa bi se neki mogli sjetiti pokojnoga Gumbeka i legendarne rečenice: “Lakše se diše.”

Oluje na godišnjicu “Oluje“!?

Pritom će u barem nekim mjestima biti i jedan od kišovitijih tjedana – ali ne zbog svakodnevne kiše, nego zbog često obilnije u četvrtak, kada je ponovno velika vjerojatnost lokalnih olujnih nevremena – moglo bi se reći i oluja na godišnjicu “Oluje” – i to ne samo na kopnu i na sjevernom Jadranu, nego – nakon duljeg vremena – gotovo duž cijeloga primorja, na kojem će vrućina također popustiti, kratkotrajno čak i prestati. Vjetar uglavnom neće biti jak, osim vjerojatno u četvrtak. No, o tome detaljnije i pouzdanije prognoze i upozorenja tek slijede.

A u nastavku slijedi u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U utorak barem djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ali uz povremeno više oblaka lokalno može pasti malo kiše, pa i zagrmjeti. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla, uglavnom u Posavini. Najniža temperatura od 15 do 17 °C, a najviša oko 28 °C.

Svježije jutro nego u ponedjeljak te malo toplije poslijepodne i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro ponegdje magla, a tijekom dana promjenjiva naoblaka iz koje će mjestimične povremene kiše uz mogućnost grmljavine biti osobito uz granicu sa Slovenijom.

Nestabilno i u gorju i na sjevernom Jadranu, osobito u Istri i Gorskome kotaru, a najviše sunčana vremena bit će na udaljenijim otocima. Po nekim kotlinama ujutro kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u noći i ujutro mjestimice uz obalu i bura, a prema večeri sve češće jugo. Najniža temperatura zraka od 18 do 23 °C, u gorju oko 12 °C, a najviša od 24 do 27 °C, uz more 28 do 31 °C.

U Dalmaciji većinom vruće, samo uz more nakon tople noći, te prevladavajuće sunčano, osobito u unutrašnjosti uz povremeno više oblaka iz kojih je moguća pokoja kišna kap. Nakon noćnog i jutarnjeg burina – danju slab do umjeren vjetar, uglavnom jugozapadni, na krajnjem jugu Hrvatske i jugoistočni, uz more pretežno malo valovito, temperature oko 26 °C, dok će ona zraka ujutro biti od 20 do 25 °C, poslijepodne pak od 31 do 33 °C, uz uglavnom suho i barem djelomice sunčano vrijeme.

U nastavku tjedna promjenjivo

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ni sredinom tjedna na velikom dijelu kopna nema vrućine, ali i dalje ima promjenjive naoblake, u četvrtak i česte kiše, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom. Ponovno će biti i vrlo velika vjerojatnost za lokalna olujna nevremena, i to ne samo na kopnu i sjevernom Jadranu, nego i južnije, gdje su nestabilnosti moguće još i u petak. Vrućina će posvuda popustiti, ponegdje na srednjem i južnom Jadranu nakon 2 tjedna, a ni noći posvuda na sjevernom dijelu neće biti tople. No većinom hoće u pretežno suhu i barem djelomice sunčanu te danju vruću srijedu, uz slabo do umjereno jugo.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OBJESIT ĆU SE AKO PREVARIM ŽENU: Miki Đuričić nakon ženidbe ulazi u “Zadrugu”!

Unauthorized Affiliate – error page